Πανικός στον Λίβανο: Στα ανατολικά ο ισραηλινός στρατός - Πύραυλοι της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Σε αρκετά χωριά στον ανατολικό Λίβανο προωθούνται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σήμερα Τρίτη (1/10) όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με την Χεζμπολάχ να συνεχίζει την τακτική εκτόξευσης πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει η ισραηλινή αντικατασκοπεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF), πρόκειται για περιοχές του Λιβάνου στις οποίες διατηρεί τρομοκρατικές δομές η Χεζμπολάχ.

Την προώθηση των δυνάμεων του ισραηλινού πεζικού με αιχμή τους επίλεκτους της ομάδας Division 98, υποστηρίζουν εκτεταμένοι βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας αλλά και πυρά πυροβολικού.

 

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, επέμεινε ότι πρόκειται για «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων απέναντι στην απειλή της Χεζμποπλάχ. Αυτές οι τοπικά στοχευμένες επιδρομές θα έχουν στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτζ και κοινότητες στα βόρεια σύνορά μας».

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι «η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τα χωριά αυτά ως σταθμούς προπαρασκευής για μια εισβολή όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Σχεδιάζαν να εισβάλουν, να επιτεθούν και να σφάξουν αθώους ανθρώπους. Το σχέδιο της Χεζμπολάχ είχε τίτλο “Κατακτήστε τη Γαλιλαία”».

Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters: Δεν υπάρχουν απευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός αξιωματούχους που μίλησε στο Reuters είπε ότι οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού ήταν σύντομες και επεκτάθηκαν σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν απευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος υπονόησε ότι η απόσταση που διένυσαν τα στρατεύματα των IDF ήταν μικρή σε σχέση με την «μπλέ γραμμή» του ΟΗΕ που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Κατά την ίδια πηγή, δεν είναι στο τραπέζει μια ευρύτερης κλίμακας χερσαία επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό.

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους προς το έδαφος του Ισραήλ με τους IDF να ανακοινώνουν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ότι τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο με στόχο περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ένας 54χρονος άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα ενός εκ των πυραύλων.

Με πληροφορίες από NBC, CNN, Reuters