Μακελειό στην Τζόρτζια: Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη - Κατηγορούμενος ο πατέρας

Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία του 14χρονου δράστη της ένοπλης αιματηρής επίθεσης στο λύκειο της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ονομάζεται Κολτ Γκρέι και σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπάροου, Τζαντ Σμιθ, παραδόθηκε αμέσως όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε «εμμονή» με την επίθεση στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, που έγινε το 2018 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι.

Ο 14χρονος και ο πατέρας του φέρεται να είχαν ανακριθεί και πέρυσι για «συμβουλές σχετικά με διαδικτυακές απειλές για πυροβολισμό σε σχολείο, σύμφωνα με το CNNi. Ωστόσο, δεν συνελήφθησαν.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για το μακελειό ήταν ένα τυφέκι AR-platform, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια.

Τα θύματα του αιματηρού περιστατικού είναι δύο 14χρονοι μαθητές και δύο δάσκαλοι. Ακόμη εννέα άτομα-οκτώ μαθητές και ένας δάσκαλος- τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Ο πατέρας του 14χρονου κατηγορείται για φόνο

Παράλληλα, ο 54χρονος Γκρέι αντιμετωπίζει επιπλέον τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς και άλλες οκτώ για κακοποίηση παιδιών. Ο γιος του, Κολτ Γκρέι, αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για φόνο.

Ο πατέρας «τού επέτρεψε εν γνώσει του να κατέχει το όπλο. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν συνδέονται άμεσα με τις πράξεις του γιου του», δήλωσε ο Κρις Χόσεϊ, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Δεν αναφέρθηκε στο γιατί ελήφθη η απόφαση να απαγγελθούν οι εν λόγω κατηγορίες, και μάλιστα με αξιοσημείωτη ταχύτητα.

Η υπόθεση του Μίσιγκαν

Ο Κόλιν Γκρέι είναι πλέον υπό κράτηση. Οι κατηγορίες σε βάρος του ήρθαν λίγους μήνες αφότου μία μητέρα και ένας πατέρας στο Μίσιγκαν έγιναν οι πρώτοι γονείς δράστη μαζικών πυροβολισμών σε σχολείο των ΗΠΑ που έχουν ποτέ καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, λιγότερο σοβαρό έγκλημα από την ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Οι δικαστικές αρχές διαπίστωσαν ότι, τον Νοέμβριο του 2021, ο Τζέιμς και η Τζένιφερ Κράμπλεϊ είχαν αγοράσει στον 15χρονο γιο τους όπλο, δεν το είχαν αποθηκεύσει με ασφάλεια και αγνόησαν ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια προτού ο γιος τους ανοίξει πυρ στο σχολείο Oxford του Μίσιγκαν προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων μαθητών. Κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 έως 15 ετών, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Από τους πυροβολισμούς στο Columbine το 1999 μέχρι το Apalachee, 25 χρόνια αργότερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 195 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε σχολεία με δράστες παιδιά, σύμφωνα με βάση δεδομένων της WP για την οπλοκατοχή.

Σε ποσοστό πάνω από το 80% των συμβάντων, το όπλο προερχόταν από το σπίτι του παιδιού ή συγγενών και φίλων. Ωστόσο, σε μόλις 11 περιπτώσεις οι ενήλικοι κάτοχοι των όπλων αντιμετώπισαν κατηγορίες για τη μη ασφαλή αποθήκευσή τους.

Με πληροφορίες από CNNi, NBC