Φρίκη στη Γαλλία: Άρχισε η δίκη του «τέρατος της Προβηγκίας»

Ξεκίνησε χθες (Δευτέρα, 2/9) στην Αβινιόν η δίκη του 71χρονου Dominique Pélicot, o οποίος δικάζεται με 50 ακόμη άνδρες για την επί χρόνια κακοποίηση της συζύγου του στο σπίτι του ζευγαριού στην Προβηγκία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο νάρκωνε τη γυναίκα του, καλώντας περισσότερους από 80 αγνώστους να τη βιάσουν στο σπίτι τους για σχεδόν μια δεκαετία, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία.

Η δίκη του Dominique Pélicot, έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία αλλά και τον κόσμο από την γνωστοποίηση της υπόθεσης, ενώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην χώρα για την ανάγκη αυστηροποίησης του πλαισίου για τους βιασμούς. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η άτυχη σύζυγός του, ζει ξανά από χθες τον εφιάλτη, αφού αναγκάζεται όχι μόνο να αντικρίσει τον σύζυγό της στη δίκη, αλλά και τους 51 άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό και την κακοποίησή της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια κλήθηκε, όπως μετάδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, υποχρεώθηκε να δει τα βίντεο από τις αποτρόπαιες πράξεις που υπέστη αυτά τα δέκα χρόνια, αφού τα βίντεο που τραβούσε ο σύζυγός της είναι όχι μόνο αποδεικτικό υλικό αλλά και η αφορμή για να ξεσκεπαστεί η υπόθεση, καθώς χάρις σε αυτά η ίδια έμαθε από την Αστυνομία όλα όσα ζούσε.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, η 71χρονη γυναίκα που παρέμενε για χρόνια στην σκιά, δίχως να έχει γνωστοποιήσει την ταυτότητά της στο κοινό, όσο η υπόθεση προχωρούσε, έχοντας δε αλλάξει και το όνομά της, οδηγήθηκε ακόμη και στα όρια της αυτοκτονίας μη μπορώντας να αντέξει το βάρος όλων όσων βίωσε στα χέρια του άνδρα τον οποίον εμπιστευόταν και του είχε χαρίσει μία οικογένεια με παιδιά.

Tι λέει ο κατηγορούμενος

Ο προεδρεύων δικαστής, Roger Arata, ανακοίνωσε ότι όλες οι ακροάσεις θα είναι δημόσιες, ικανοποιώντας την επιθυμία της Gisèle Pélicot για «πλήρη δημοσιότητα μέχρι το τέλος» της δικαστικής υπόθεσης, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, Stéphane Babonneau. Ωστόσο, η δίκη θα είναι «μια φρικτή δοκιμασία» για εκείνη, είπε ένας άλλος δικηγόρος της, ο Αντουάν Καμύ. «Για πρώτη φορά, θα πρέπει να ζήσει τους βιασμούς που υπέστη πάνω από 10 χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η πελάτισσά του «δεν θυμόταν» την κακοποίηση που ανακάλυψε μόλις το 2020.

Η Pélicot, η οποία έφτασε στο δικαστήριο με την υποστήριξη των τριών παιδιών της, δεν ήθελε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών γιατί «αυτό θα ήθελαν οι επιτιθέμενοί της», είπε ο Camus. Οι κατηγορούμενοι άνδρες που στρατολόγησε ο σύζυγός της είχαν λάβει ρητές οδηγίες να αποφεύγουν να μυρίζουν κάθε είδους άρωμα ή καπνό τσιγάρου για να αποφύγουν να ειδοποιήσουν τη γυναίκα του και να τραπούν σε φυγή αν η ίδια κουνούσε έστω και ένα χέρι, είπαν οι ερευνητές.

Ο Dominique Pélicot συνελήφθη στις 2 Νοεμβρίου του 2020, αφού ένας φύλακας τον συνέλαβε να κινηματογραφεί τις φούστες γυναικών στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία βρήκε ένα αρχείο με την ένδειξη «κακοποιήσεις» σε μια μονάδα USB συνδεδεμένη στον υπολογιστή του που περιείχε 20.000 εικόνες και ταινίες της γυναίκας του που βιάστηκε σχεδόν 100 φορές.

Ο Dominique Pélicot συνελήφθη στις 2 Νοεμβρίου του 2020, αφού ένας φύλακας τον συνέλαβε να κινηματογραφεί τις φούστες γυναικών στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία βρήκε ένα αρχείο με την ένδειξη «κακοποιήσεις» σε μια μονάδα USB συνδεδεμένη στον υπολογιστή του που περιείχε 20.000 εικόνες και ταινίες της γυναίκας του που βιάστηκε σχεδόν 100 φορές.

Μετά τη σύλληψή του «δήλωνε πάντα ένοχος», είπε ο δικηγόρος του, προσθέτοντας ότι είχε πει: «Την έβαλα για ύπνο, την πρόσφερα και τράβηξα βίντεο». Τα αρχεία αναφέρουν ότι έλαβε 450 υπνωτικά χάπια μόνο σε ένα χρόνο. Οι 50 άνδρες που δικάζονται μαζί του περιλαμβάνουν έναν τοπικό σύμβουλο, νοσηλευτές, έναν δημοσιογράφο, έναν πρώην αστυνομικό, έναν δεσμοφύλακα, έναν στρατιώτη έναν πυροσβέστη και έναν δημόσιο υπάλληλο, πολλοί από τους οποίους ζούσαν γύρω από το Μαζάν, μια πόλη περίπου 6.000 κατοίκων. Οι άνδρες ήταν ηλικίας από 26 έως 73 ετών τη στιγμή της σύλληψής τους.

Με πληροφορίες από France24, AFP

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ξεκινά η δίκη άνδρα που νάρκωνε τη γυναίκα του και την υπέβαλλε σε βιασμούς από αγνώστους