Γερμανία: Διαβουλεύσεις για αυστηρότερα μέτρα στο προσφυγικό στον απόηχο της εκλογικής ανόδου της Ακροδεξιάς

Σε πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του κινδύνου της Ακροδεξιάς προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, στον απόηχο της κατακόρυφης ανόδου του ακροδεξιού AfD στις πολιτειακές εκλογές της Σαξονίας και της Θουριγγίας και της τρομοκρατικής, ισλαμιστικής επίθεσης στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς.

Συγκεκριμένα, ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων άνοιξε η κυβέρνηση του Βερολίνου με την αντιπολίτευση και τα κρατίδια για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για πρόσφυγες και άσυλο και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας. Την πρώτη συνάντηση συγκάλεσε σήμερα ο Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία στο Βερολίνου.

Όπως επιβεβαιώνει και σχετικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα σε τρεις τομείς: μια αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για την επαναπροώθηση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στις χώρες καταγωγής τους, μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και αυστηρότερους νόμους για χρήση μαχαιριών για εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.

Αυτό το «πακέτο ασφαλείας» είναι η βάση για τις συνομιλίες που έχει σήμερα ο καγκελάριος και μία σειρά υπουργών με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Χριστιανική Ένωση, εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ένα από τα μέτρα αφορά τη δευτερογενή μετανάστευση. Όσοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία έχοντας καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδόματα στη Γερμανία. Για το σκοπό αυτό, μια ομάδα εργασίας θα αναζητήσει τρόπους βελτίωσης της λεγόμενης διαδικασίας του Δουβλίνου με τους κανονισμούς για επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι υπεύθυνες για αυτούς. Ο ύποπτος για την επίθεση Solingen, για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχε επαναπροωθηθεί στη Βουλγαρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU Φρίντριχ Μερτς πιέζει για πολύ αυστηρότερα μέτρα, εν ανάγκη, όπως προτείνει, η κυβέρνηση να κυρήξει τη Γερμανία σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ώστε να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα για να ανακόψει τις ροές και να αυξήσει την πίεση στους ευρωπαίους εταίρους για την επαναπροώθηση προσφύγων που ήρθαν στη Γερμανία.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν επίσης τη λήψη πολύ πιο αυστηρών μέτρων για τους πρόσφυγες και τη φύλαξη των συνόρων.

Με πληροφορίες από DW, ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

«Σεισμός» στη Γερμανία από την επικράτηση της ακροδεξιάς