Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία με στόχο το Κίεβο

Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/9), καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα πυραυλικών επιθέσεων με άποτέλεσμα να πληγούν κρίσιμες υποδομές αλλά και κατοικίες.

Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 22 από τους συνολικά 35 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη ρωσική πλευρά, η επίθεση της οποίας ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, ενεργοποιώντας παράλληλα την αντιαεροπορική άμυνα της γειτονικής Πολωνίας.

Η πυραυλική επίθεση, συνέπεσε με το ξεκινήμα της σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία με τις μαρτυρίες πολιτών του Κιέβου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να κάνουν λόγο για «κλίμα τρόμου» με θύματα τα παιδιά.

«Το διαμέρισμα μας μυρίζει ακόμη καπνό αλλά πρέπει να πάμε σχολείο, έτσι δεν είναι;» είπε 33χρονη μητέρα μιλώντας στο Reuters, και κατέληξε λέγοντας «είμαστε Ουκρανοί». Ένα ισλαμικό κέντρο στο Κίεβο μετράει κι αυτό σημαντικές υλικές ζημιές όπως αναφέρει στο ίδιο μέσο ο Refat Chubarov, κάτοικος της Κριμαίας, ταταρικής καταγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Δευτέρα, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και χτυπώντας ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, σε αυτό που το Κίεβο αποκάλεσε την «πιο μαζική» επίθεση του πολέμου.  Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έλαβε χώρα στις αρχές Αυγούστου και θεωρείται πως άλλξε το ρου του διετούς πολέμου.

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters