Ερντογάν: Μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα

Πιστός στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της τουρκικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αναφέρθηκε στη πρόθεση της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα, ισχυριζόμενος ότι «η θάλασσα του καθενός φτάνει τόσο μακριά όσο ο ορίζοντας του».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα μόνο εάν αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα. Κάθε άλλος δρόμος εκτός από αυτόν δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει και θα την πετάξει έξω από την εξίσωση».

«Επομένως, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και άλλους οργανισμούς σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους (kazan-kazan). Τα τελευταία 22 χρόνια, ενεργούσαμε πάντα με αυτή την αντίληψη».

«Θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο»
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως: «Με την ανάπτυξη των σχέσεών μας με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ορίσαμε την πολιτική μας όχι σκεπτόμενοι τι θα έλεγαν οι άλλοι, αλλά τι θα πει το έθνος μας. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτόν τον τρόπο και στο εξής. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους στη Γαλάζια Πατρίδα που κάποιοι τη λένε παραμύθι. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τι θα πουν οι άλλοι».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Open