Ξεκίνησε η αναστολή λειτουργίας του X στη Βραζιλία- Πώς απάντησε ο Μασκ με ανάρτησή του

Άρχισε το πρωί του Σαββάτου (31/08) στη Βραζιλία ο αποκλεισμός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter), που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, μερικές ώρες, μετά τη διαταγή δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας, λόγω νομικών παραβάσεων.

Η πρόσβαση στο X δεν είναι πλέον δυνατή για ορισμένους χρήστες που βλέπουν ένα μήνυμα που τους ζητάει να ανανεώσουν το πρόγραμμα περιήγησής τους όταν εισέρχονται στην πύλη, χωρίς όμως να καταφέρνουν να συνδεθούν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η διακοπή του X άρχισε σε ορισμένους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο και αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως στη διάρκεια της ημέρας.

Η απάντηση του Μασκ στον δικαστή

Ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες έδωσε την Τετάρτη (28/08) διορία 24 ωρών για να ορίσει η εταιρεία του Έλον Μασκ τον νομικό εκπρόσωπό της στη χώρα. Η διορία αυτή έληξε το βράδυ της Πέμπτης (29/08) και λίγο αργότερα, το X εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αναμένει πως θα μπλοκαριστεί «εντός ολίγου» επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις «παράνομες εντολές» του δικαστή Μοράες.

Ο Μοράες αναφέρει πως έχει τεθεί επικεφαλής μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία. Ωστόσο, ο Μασκ υποστηρίζει πως στόχος του δικαστή είναι «να λογοκρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του», ενώ τον χαρακτήρισε «δικτάτορα» που καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

Σε ανάρτησή του, μάλιστα, στο X, ο Μασκ ανέβασε μία χιουμοριστική φωτογραφία με δύο σκυλιά και το όνομα “Alexandre de Voldemort”.

22 εκατομμύρια χρήστες σε απόγνωση

«Ποιος νομίζει ότι είναι;» αντέδρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναφερόμενος στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. «Κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εάν έχει επενδύσεις στη Βραζιλία υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους της Βραζιλίας», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MaisPB.

Στις 17 Αυγούστου, ο Μασκ είχε ανακοινώσει πως κλείνει τα γραφεία του Χ στη Βραζιλία, αλλά ότι η υπηρεσία θα παραμείνει διαθέσιμη στους χρήστες, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Μοράες. Ο δικαστής είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορώντας τον ότι επανενεργοποίησε λογαριασμούς χρηστών που είχαν μπλοκαριστεί με αποφάσεις βραζιλιάνικων δικαστηρίων. Η πλατφόρμα Χ παραδέχτηκε ότι οι χρήστες κατάφεραν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις.

Με πληροφορίες από AFP, AP