Αυστραλία: Και με τον νόμο οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα στην «αποσύνδεση από την εργασία»

Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και με τον νόμο να αγνοούν mail ή μηνύματα προϊσταμένων σε ώρες εκτός δουλειάς, χάρη στο «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μισέλ Ο’ Νιλ πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων.

Οι Αυστραλοί θα μπορούν «να περνούν χρόνο με τους δικούς τους χωρίς να έχουν το άγχος ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντούν συνεχώς σε παράλογα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», πρόσθεσε.

Με βάση τον νέο νόμο, που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» στις απόπειρες επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Επιφυλάξεις των εργοδοτών

Η ένωση εργοδοτών Australian Industry Group εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, χαρακτηρίζοντας «τους νόμους για το ‘δικαίωμα στην αποσύνδεση’ βιαστικούς, κακοσχεδιασμένους και πολύ δυσνόητους».

«Το λιγότερο, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πλέον βέβαιοι αν μπορούν να δεχθούν ή να κάνουν ένα τηλεφώνημα εκτός ωρών εργασίας για να προτείνουν υπερωριακή εργασία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr