Ισπανία: Μήνυση και της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ κατά του δικαστή που ερευνά υπόθεσή της

Η Μπεγκόνα Γκόμεθ υπέβαλε μήνυση κατά του δικαστή Χουάν Κάρλος Πινάδο, ακριβώς όπως έκανε ήδη ο σύζυγός της, Πέδρο Σάντσεθ, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, επικαλούμενη αδικήματα τα οποία διέπραξε ο δικαστής για κατάχρηση εξουσίας και αποκάλυψης απόρρητων διαδικασιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι συνήγοροι της Γκόμεθ κατηγορούν τον δικαστή για φερόμενη διάπραξη των εγκλημάτων της αποκάλυψης δικονομικών ενεργειών που ήταν απόρρητες, της δικαστικής παρέκκλισης και της αποκάλυψης μυστικών από δημόσιο υπάλληλο.

Όπως υποστηρίζεται στη μήνυση, η έρευνα κατά της Γκόμεθ είχε ως βάση «αποσπάσματα ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν από διαφορετικά ψηφιακά μέσα και ταμπλόιντ, ορισμένα από τα οποία ήταν ψευδείς πληροφορίες, που έχουν ήδη κριθεί και νομικά ψευδείς».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο δικαστής θα μπορούσε να έχει διαπράξει έγκλημα αποκάλυψης διαδικαστικών και απόρρητων ενεργειών» στο ακροδεξιό κόμμα Vox, και την ακροδεξιά οργάνωση Manos Limpias.

«Οι ενέργειες του δικαστή έβλαψαν σοβαρά την Begoña Gómez, καθώς αποκαλύφθηκαν πληροφορίες και ενέργειες που δηλώθηκαν ως απόρρητες, ενώ η ίδια αγνοούσε όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας, με αποτέλεσμα να είναι ανυπεράσπιστη», αναφέρει η καταγγελία.

Τον κατηγορούν επίσης για “δικαστική παρέκκλιση” καθώς πραγματοποίησε «ακατανόητη εφαρμογή του νόμου, επέβαλε τους εφαρμοστέους κανόνες και έλαβε αδικαιολόγητες αποφάσεις, αντιφατικές και χωρίς κίνητρα”.

Τέλος, καταλήγουν αναφέροντας ότι ο δικαστής Peinado λαμβάνει «άδικες και αυθαίρετες αποφάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και φαίνεται να απορρίπτει συνειδητά , όχι μία, αλλά δύο αναφορές της UCO (ανακριτικής υπηρεσίας της αστυνομίας) , η οποία μετά από αίτημα της Εισαγγελίας προχώρησε σε δύο υπομνήματα τα οποία, έχουν αποκλείσει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα στα γεγονότα που διερευνώνται».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, El Diario