Ο Χαλέντ Μεσάλ φέρεται να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Ο Χαλέντ Μεσάλ, φέρεται να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μεσάλ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 αφού Ισραηλινοί πράκτορες προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν με ένεση με δηλητήριο σε δρόμο έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν.

Μάλιστα, η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του εξόργισε τόσο τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν που απείλησε με απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, εκτός και εάν παρέδιδαν το αντίδοτο.

Το Ισραήλ το έκανε και συμφώνησε επίσης να ελευθερώσει τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, τον οποίο δολοφόνησε επτά χρόνια αργότερα στη Γάζα.

 

Ένα από τα διλήμματα με το οποίο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Μεσάαλ είναι εάν θα επιλέξει να τηρήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση με το Ισραήλ για την επιδίωξη του παλαιστινιακού κράτους ή να συνεχίσει να πολεμά καθώς οι θέσεις της Χαμάς από το 1988 ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Ρεαλιστής με το Ισραήλ

Ο Μεσάαλ απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, αλλά είπε ότι η Χαμάς θα μπορούσε να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός.

Αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μεσάλ είπε ότι επανάφερε την παλαιστινιακή υπόθεση στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας.

Προέτρεψε τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισραήλ και είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μόνο θα αποφασίσουν ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, σε πείσμα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που θέλουν να αποκλείσουν τη Χαμάς από τη μεταπολεμική διακυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Yahoo!News, AP