Σοκάρει δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο γιατροί από τη Γάζα καταγγέλλουν πως τα ισραηλινά στρατεύματα τους ξυλοκόπησαν και τους βασάνισαν μετά από έφοδο στο νοσοκομείο Νάσερ τον περασμένο μήνα.
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα, που ήταν ένα από τα λίγα στη Λωρίδα που εξακολουθούσε να λειτουργεί, στις 15 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι είχαν πληροφορίες πως το νοσοκομείο στέγαζε στελέχη της Χαμάς. Είπαν επίσης ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που είχε πιάσει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κρατήθηκαν εκεί. Και ορισμένοι από τους ίδιους τους ομήρους δήλωσαν δημόσια ότι κρατήθηκαν στο Νάσερ. Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνήθηκε ότι οι μαχητές της επιχειρούν μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις.
Το παλαιστίνιο ιατρικό προσωπικό στη Γάζα είπε στο BBC ότι ο ισραηλινός στρατός τους ταπείνωσε, τους ξυλοκόπησε, τους έλουσε με κρύο νερό και τους ανάγκασε να γονατίζουν γυμνοί για ώρες, τονίζοντας πως κρατήθηκαν για μέρες, πριν αφεθούν ελεύθεροι.
Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ, περιέγραψε ότι ήταν για μια εβδομάδα υπό κράτηση, όπου, όπως είπε, του επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα και ένας Ισραηλινός στρατιώτης του έσπασε το χέρι. Όσα περιέγραψε, ταιριάζουν- σύμφωνα με το BBC- πολύ με όσα λένε δύο άλλοι γιατροί που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο αντεκδίκησης.
Πλάνα που γυρίστηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που κρατήθηκαν οι γιατροί, κοινοποιήθηκε στο BBC. Το βίντεο δείχνει μια σειρά ανδρών που είναι με τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Μπροστά από μερικούς από αυτούς βρίσκονται ιατρικές ρόμπες.
Βίντεο του BBC:
«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».
Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, ενώ ήταν χωρίς ρούχα.
Ο Δρ Abu Sabha, 26χρονος πρόσφατα ειδικευμένος γιατρός και εθελοντής γιατρός στο Nάσερ, μίλησε δημόσια για τη μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του χρησιμοποιώντας τον όρο «βασανιστήρια». Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων πρόκειται για βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή.
Δήλωσε ακόμα ότι άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλάμβαναν το να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.
Βίντεο με τον 26χρονο ειδικευμένο γιατρό:
Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι και άλλοι γιατροί, είπαν στο BBC ότι το μαιευτήριο, που ονομάζεται Μουμπάρακ, έγινε το μέρος όπου οι IDF ανέκριναν και ξυλοκόπησαν το προσωπικό. Ο Δρ Abu Sabha είπε ότι αρχικά επιλέχθηκε για να μείνει με ασθενείς μετά την επιδρομή, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουμπάρακ, το οποίο είπε ότι είχε γίνει «περισσότερο σαν τόπος βασανιστηρίων».
«Με έβαλαν σε μια καρέκλα και ήταν σαν κρεμάλα. Άκουσα ήχους από σχοινιά, οπότε σκέφτηκα ότι θα με εκτελέσουν. Μετά έσπασαν ένα μπουκάλι και αυτό το ποτήρι μου έκοψε το πόδι και το άφησαν να αιμορραγεί. Μετά άρχισαν να φέρνουν γιατρούς και να τους βάζουν τον ένα δίπλα στο άλλον. Άκουγα τα ονόματα και τις φωνές τους» είπε.
Οι γιατροί που παρέμειναν στο Νάσερ λένε ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους εμπόδισε από το να φροντίσουν τους ασθενείς. Όταν ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί. Σε κάποιους από τους γιατρούς επετράπη να παραμείνουν στο νοσοκομείο ενώ, ορισμένοι ασθενείς είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα και επαληθεύτηκε από το BBC ως αληθινό, στρατιώτες των IDF σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια και τα χέρια των ασθενών πάνω σε αυτά είναι υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους, δεμένα με tire up.
Σε διαφορετικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν από τον IDF, οι άνθρωποι φαίνονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου, με τα χέρια τους δεμένα σε παρόμοια ανυψωμένη θέση. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε για το ποιοι είναι ούτε για την τύχη τους.
Άνθρωποι με δεμένα χέρια:
Τι απαντά ο ισραηλινός στρατός
Από την πλευρά του, το BBC παρείχε λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ωστόσο «δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις, ούτε αρνήθηκαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Αρνήθηκαν μόνο ότι το ιατρικό προσωπικό τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους», όπως επισημαίνει το βρετανικό μέσο.
Ο στρατός του Ισραήλ είπε στο βρετανικό μέσο ότι οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία, δεν είχαν δεμένα χέρια, συμπληρώνοντας ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές του IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά».
Φωτογραφίες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον οποίο, η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο Νάσερ:
Ο ισραηλινός στρατός είπε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα. Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους, λόγω της υποψίας ότι μπορεί να κρύβουν μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εχθρικούς σκοπούς (όπως μαχαίρια). Στους κρατούμενους επιστρέφονται τα ρούχα τους όταν είναι δυνατόν».
Επίσης, ο ισραηλινός στρατός είπε στο BBC ότι «δεν πραγματοποιεί και δεν έχει πραγματοποιήσει εικονικές εκτελέσεις κρατουμένων και απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς».