Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα ανοίξει η συζήτηση για τον φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές στην Ελλάδα.
Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα 9/1 υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με το οποίο θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2523/ΕΕ (πυλώνας ΙΙ), που καθιερώνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ, δημιουργείται ένα σύνολο διεθνών φορολογικών κανόνων για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται, χωρίς να τους επιτρέπεται – πλέον – η μετατόπιση των κερδών σε δικαιοδοσίες μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας.
Ποιους επηρεάζει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 14 πολυεθνικές και πληθώρα θυγατρικών, με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ, που θα επηρεαστούν από το νέο νομοσχέδιο, εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από την ελληνική Βουλή.
Ωστόσο σημειώνεται πως από την εφαρμογή του ελάχιστου συντελεστή στη χώρα μας και διεθνώς, εξαιρούνται οι παρακάτω:
- Κρατικές οντότητες
- Διεθνείς οργανισμοί
- Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
- Οργανισμοί και φορείς επενδύσεων που αποτελούν την τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου
- Συνταξιοδοτικά ταμεία
- Το διεθνές ναυτιλιακό εισόδημα
- Η θυγατρική εταιρεία πολυεθνικού ή ημεδαπού ομίλου με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη προ φόρων κάτω του 1 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται πως ο φορολογικός συντελεστής 15% τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά και συμμετέχουν χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπέιντος, που είχαν προηγουμένως εταιρικό φορολογικό συντελεστή περίπου 5,5%.
Σημειώνεται πως το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ προβλέπει σχεδόν 50 δισ. ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτιμάται πως επιπλέον 200 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της διεθνούς κοινότητας.