Παραιτήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν.
Η Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την αποδέχτηκε.
Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν ανέφερε ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Νωρίτερα, δημοσιεύματα εκτιμούσαν ότι η καρέκλα της Μπορν «τρίζει» μετά την αρχική απόρριψη του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό που προωθούσε ο Μακρόν και την ψήφισή του τελικά με πολλές αμφιλεγόμενες αλλαγές, που επέβαλε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ανάρτηση, στην οποία ευχαρίστησε την Μπορν για την προσφορά της. «Το έργο σας στην υπηρεσία του έθνους μας ήταν υποδειγματικό κάθε μέρα. Υλοποιήσατε το σχέδιό μας με το θάρρος, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των γυναικών της πολιτείας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Madame la Première ministre, chère @Elisabeth_Borne, votre travail au service de notre Nation a été chaque jour exemplaire. Vous avez mis en œuvre notre projet avec le courage, l’engagement et la détermination des femmes d’État. De tout cœur, merci. pic.twitter.com/G26ifKfKzj
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 8, 2024
Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Μπορν στην πρωθυπουργία της Γαλλίας
Ο Μακρόν δεν κατονόμασε αμέσως τον διάδοχό της.
Οι εικασίες για κυβερνητικό ανασχηματισμό ήταν έντονες τις εβδομάδες που ακολούθησαν αφότου η οριακή έγκριση στο κοινοβούλιο των αυστηρότερων μεταναστευτικών κανόνων αποκάλυψε ρωγμές στην κεντρώα πλειοψηφία του Μακρόν. Ο ίδιος ο Μακρόν υποσχέθηκε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία.
Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Μπορν είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Αττάλ και ο 37χρονος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, καθένας από τους οποίους θα ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie έχουν επίσης αναφερθεί από ειδικούς ως πιθανές επιλογές.
Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά μάλλον θα σηματοδοτήσει την επιθυμία να ξεπεραστούν οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να επικεντρωθούν σε νέες προτεραιότητες.