Ενώ το Ισραήλ ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την έναρξη της αναμενόμενης χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, πυκνώνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το ενδεχόμενο μετατροπής του πέμπτου τοπικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Για τρίτη κατά σειρά ημέρα σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, όπου διατηρεί ισχυρές δυνάμεις η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός δέχθηκε ομοβροντία από ρουκέτες και απάντησε με πυρά πυροβολικού. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούσαν ότι τα εχθρικά πυρά δεν προήλθαν από τη Χεζμπολάχ, αλλά από ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί δυνάμεις στον Λίβανο.
Την ίδια ώρα, ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις των Σιιτών στο Ιράκ και στην Υεμένη, που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη, διεμήνυσαν ότι δεν θα διστάσουν να πλήξουν αμερικανικούς στόχους αν οι ΗΠΑ –που στέλνουν στην περιοχή αεροπλανοφόρο με την αρμάδα του– εμπλακούν στρατιωτικά υπέρ του Ισραήλ.
Στην Υεμένη, ο ηγέτης του Κινήματος Χούθι, που ελέγχει μεγάλο τμήμα της χώρας, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα εξαπολύσει πυραύλους, drones και άλλα μέσα εναντίον αμερικανικών στόχων αν οι ΗΠΑ αναλάβουν ευθέως δράση εναντίον της Χαμάς.
Πρόσθεσε δε ότι οι Χούθι θα συντονίσουν τη δράση τους με άλλα μέλη του «Αξονα της Αντίστασης», στον οποίο συμπεριέλαβε τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Σε προφανή συντονισμό με τους Χούθι, ο Χάντι αλ Αμίρι, ισχυρός παράγοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιράκ, δήλωσε: «Αν επέμβουν, θα επέμβουμε κι εμείς. Αν οι Αμερικανοί αναμειχθούν ευθέως στη σύγκρουση, θα θεωρήσουμε όλους τους αμερικανικούς στόχους νόμιμους και δεν θα διστάσουμε να τους χτυπήσουμε».
Ο Αλ Αμίρι ηγείται της οργάνωσης Μπαντρ, η οποία συνδέεται με τις ισχυρές φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ. Στο ίδιο το Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επέμεινε ότι η χώρα του δεν είχε ανάμειξη στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αλλά δεν παρέλειψε να στείλει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στην ισλαμική οργάνωση.
«Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση εναντίον του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή 900 Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων, ενώ 180.000 έχουν μείνει άστεγοι μέσα σε πέντε μέρες σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, χαρακτήρισε «συλλογική τιμωρία» τη στέρηση νερού, ηλεκτρισμού, τροφίμων και καυσίμων από τους 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας, ενώ η εκπρόσωπός του έκανε ευθέως λόγο για έγκλημα πολέμου. Προηγουμένως, ο Τουρκ είχε καταδικάσει ως έγκλημα πολέμου τις σφαγές και την ομηρία άμαχων Ισραηλινών από ενόπλους της Χαμάς.
Στο Ισραήλ, ο φόρος αίματος έχει ανεβεί σε πάνω από 1.000 θύματα. Χθες το απόγευμα η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της πόλης Ασκελόν, αφού εξέπνευσε η διορία που είχε θέσει για την απομάκρυνση των κατοίκων της.
Αίσθηση προκάλεσε δήλωση εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού για 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς εντός του Ισραήλ, καθώς μέχρι χθες εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των ενόπλων που εισέβαλαν στο Ισραήλ ήταν γύρω στους 1.000. Τέλος, το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υπάρχει καθολική συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή και της αντιπολίτευσης.
Πώς θα ήταν μια ισραηλινή εισβολή
Οι συρράξεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς ακολουθούσαν μέχρι πρότινος συγκεκριμένο πρότυπο, με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί χερσαία διείσδυση, της οποίας προηγείτο εντατικό μπαράζ πυροβολικού από ξηράς, αέρος και θαλάσσης ανοίγοντας δρόμο για την προέλαση των Ισραηλινών στρατιωτών. Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσει ο ισραηλινός στρατός –η Τσαχάλ– εφόσον αποφασίσει να εισβάλει στη Γάζα.
Παρά την αναντίρρητη υπεροπλία του Ισραήλ, η Χαμάς προσαρμόστηκε στις συνθήκες και έμαθε να εκμεταλλεύεται περίτεχνα τον πυκνό, αστικό ιστό της Λωρίδας. Η μορφολογία της Γάζας περιορίζει τις επιλογές των Ισραηλινών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις ίδιες οδούς προέλασης. Αυτές οι οδοί είναι οι αγροτικές περιοχές κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, τα υψώματα γύρω από το Μπουρέιζ στη νότια Γάζα και στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, όπου άρματα μάχης μπορούν να κινηθούν εύκολα και να καταλάβουν θέσεις πυρός.
Αλλο σημείο εισβολής μπορεί να είναι ο δρόμος κοντά στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας. Το Ισραήλ έχει σταθμεύσει πυροβολικό και στο παρελθόν άρματα μάχης στα υψώματα πάνω από την κεντρική Γάζα, διακόπτοντας με τα πυρά τους την επικοινωνία μεταξύ της πόλης της Γάζας και των οικισμών στην υπόλοιπη Λωρίδα.
Οι μαχητές της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων είναι βέβαιο ότι έχουν ναρκοθετήσει και οχυρώσει τις γνωστές προσβάσεις προς τη Γάζα. Καθώς το ερημικό τοπίο δίνει τη θέση του στον αστικό ιστό, οι συνθήκες για την Τσαχάλ θα γίνουν ακόμη πιο δυσχερείς. Πολυώροφα κτίρια κατοικιών στην Τζαμπαλίγια και την Μπέιτ Λαχίγια κυριαρχούν στη βόρεια οδό προς την πόλη της Γάζας, ενώ ο άξονας προς τον Νότο συνορεύει με βιομηχανική ζώνη και τα δύο ιδανικά πεδία άμυνας για οχυρωμένη δύναμη.
Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση κάθε φορά που αποπειράθηκε να εισχωρήσει σε παλαιστινιακές πόλεις. Η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις διαθέτουν αντιαρματικές νάρκες και τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν και παλαιότερα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό με όλμους. Στον πόλεμο του 2014 στην πυκνοδομημένη περιοχή της Σουτζέια το Ισραήλ έχασε 13 στρατιώτες σε ενέδρα με αντιαρματική νάρκη και βαριά πολυβόλα.
Παρότι η Τσαχάλ έχει εμπειρία μαχών με τεθωρακισμένα σε παλαιστινιακές πόλεις, όπως στη Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, η Χαμάς φέρεται να διαθέτει τώρα μεγάλο απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων Κορνέτ, που έχουν αποδείξει την αξία τους εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η Χαμάς έχει εμπειρία δεκαετιών στον πόλεμο κατά των Ισραηλινών και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και προσαρμοστική. Οι στρατιωτικοί επικεφαλής της είναι άριστοι γνώστες της ισραηλινής τακτικής. Το δίκτυο σηράγγων που έχει δημιουργήσει η Χαμάς, το οποίο διαθέτει ακόμη και συστήματα ενσύρματης επικοινωνίας, επιτρέπει τη γρήγορη μετακίνηση μαχητών και προστατεύει τη διοίκηση από τις ισραηλινές βόμβες. Τα φθηνά drones που έχει αποκτήσει η Χαμάς έχουν εξισώσει τους όρους της μάχης, επιτρέποντας την ακριβή καταγραφή του πεδίου, βομβαρδίζοντας ισραηλινά παρατηρητήρια και στερώντας από το Ισραήλ την υπεροχή του αέρα που πάντα διέθετε. Κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα ή να απελευθερώσει τους ομήρους αναμένεται δύσκολη και αιματηρή για όλες τις πλευρές.