Γυναικοκτονία στην Ιταλία: «Πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία» – Το τελευταίο ραντεβού και η ανάρτηση στο Facebook
Μουδιασμένη είναι η Ιταλία, μετά τη χθεσινή είδηση της άγριας δολοφονίας της 21χρονης Celine Frei Matzohl από τον πρώην 28χρονο σύντροφό της, ο οποίος τελικά συνελήφθη στα σύνορα με την Αυστρία έπειτα από καταδίωξη των Αρχών.
Σήμερα η La Repubblica φέρνει νέα στοιχεία για το αποτρόπαιο έγκλημα που έχει σοκάρει τη γειτονική μας χώρα. Όπως όλα δείχνουν το ζευγάρι είχε χωρίσει δύο εβδομάδες πριν τη δολοφονία της Celine, ωστόσο εκείνη την ημέρα η 21χρονη πείστηκε από τον 28χρονο να βρεθούν για μία τελευταία φορά.
Η σορός της 21χρονης βρέθηκε κατακρεουργημένη, στο διαμέρισμα του δράστη, από την Αστυνομία, η οποία ειδοποιήθηκε από τον πατέρα της Celine καθώς δεν είχε επικοινωνία μαζί της για ώρες.
Celine Frei Matzohl. Questo è il nome della giovanissima ragazza che dobbiamo piangere e aggiungere alla lista ormai troppo lunga dei femminicidi commessi in Italia dall’inizio dell’anno.
Ci auguriamo che la famiglia di Celine Frei Matzohl abbia presto la giustizia che merita. pic.twitter.com/4ieyKWOLQX
— Possibile (@PossibileIt) August 13, 2023
Η προφητική ανάρτηση στο Facebook
Στα τέλη Ιουλίου ο 28χρονος είχε γράψει στο Facebook «δεν πίστευα ποτέ ότι ένα λάθος θα κόστιζε τα πάντα», φράση που συγγενείς της 21χρονης ερμηνεύουν ως απόδειξη του σχεδίου του να δολοφονήσει την Σελίν.
«Πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία» λέει χαρακτηριστικά ο θείος της άτυχης κοπέλας.
Η Σελίν είχε σχέση με τον Ομέρ για τέσσερις μήνες. Η κοπέλα εργαζόταν ως ταμίας ενώ ο 28χρονος αρχικά εργαζόταν ως χασάπης και στη συνέχεια ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο.
Στο χωριό που ζούσε, γράφει η La Repubblica, τον περιγράφουν ως καλό παιδί αλλά πιθανότατα και η Σελίν έπεσε θύμα αυτού του προσωπείου.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος της νεαρής κοπέλας ήταν βίαιος. Το μαχαίρι με το οποίο την χτύπησε βάναυσα ο 28χρονος βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από τη σορό της.
Femminicidio di Silandro, cosa sappiamo della morte di Celine Frei Matzohl da @Today_it https://t.co/QCaUEWoxpc pic.twitter.com/7rbKlers2b
— Roma Today (@romatoday) August 13, 2023
Όταν οι αστυνομικοί εισήλθαν στο διαμέρισμα του 28χρονου, εκείνος είχε ήδη τραπεί σε φυγή. Προσπαθούσε να μεταβεί οδικώς προς τα σύνορα της γειτονικής Αυστρίας.
Τελικά συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικός αναγκάστηκε να πυροβολήσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου προκειμένου να το ακινητοποιήσει.
«Είμαστε σοκαρισμένοι, ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη», είπε στο Ansa ο δήμαρχος του Σιλάντρο, Dieter Pinggera.
«Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην κοινότητά μας, προσωπικά δεν θυμάμαι σε ολόκληρη τη ζωή μου να γνωρίζω για έναν φόνο εδώ στην περιοχή μας».
Μια γυναικοκτονία κάθε τρεις μέρες
Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ιταλία αυξήθηκε το 2022 σχεδόν κατά 16% σε σχέση με το 2021, με τη συντριπτική πλειονότητα να λαμβάνει χώρα σε οικογενειακό πλαίσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκαν 125 γυναικοκτονίες μεταξύ 1ης Αυγούστου 2021 και 31 Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με 108 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Από αυτόν τον αριθμό, 108 από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν σε ένα «οικογενειακό-συναισθηματικό» περιβάλλον, με 68 γυναίκες να σκοτώνονται είτε από τον σύντροφό τους είτε από τον πρώην σύντροφό τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια γυναίκα σκοτώνεται κατά μέσο όρο κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία.
Με βάση τα στοιχεία του 2018, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων κατέταξε την Ιταλία στην ένατη θέση μεταξύ 15 χωρών της ΕΕ για τον αριθμό των δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους και στη 10η για τις γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν από συγγενείς.
Σύμφωνα με την ομάδα Femminicidio Italia, η οποία συλλέγει στοιχεία για τις γυναικοκτονίες στην Ιταλία, από την αρχή του 2023 έως τον Ιούνιο, σημειώθηκαν 18 γυναικοκτονίες στην Ιταλία.
Οι αριθμοί γύρω από τη βία κατά των γυναικών στην Ιταλία θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότεροι από ό,τι αναφέρθηκε καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για επεισόδια που αφορούν γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες μετανάστριες και γυναίκες που υποφέρουν από εθισμό στα ναρκωτικά, όπως είχε δηλώσει στο Euronews η Irene Pellizzone, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.