«Καίγεται» για επενδύσεις ο Ερντογάν - Ο ρόλος του νέου ΥΠΕΞ για ανοικοδόμηση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο
Σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα προχωρήσει πιθανώς ο νέος ΥΠΕΞ της χώρας, Χακάν Φιντάν, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Ο 54χρονος Φιντάν, που είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ως επικεφαλής της ΜΙΤ, αντικατέστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κι έγινε ο δεύτερης επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας με στρατιωτικό υπόβαθρο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ως αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ο Φιντάν διατηρούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Συρία και το Ισραήλ με στόχο τη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, ανέφεραν τα άτομα που μίλησαν στο πρακτορείο.
Η Τουρκία χρειάζεται επενδύσεις για την οικονομία της
Η νέα διπλωματική στρατηγική της Τουρκίας υπό τον Φιντάν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης που έχει δει τους περιφερειακούς αντιπάλους της να αποχωρούν από τις συγκρούσεις και υπαγορεύεται από την επιτακτική ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων στην ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας, αναφέρει το Bloomberg.
Για τον στρατηγικό αναλυτή στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα, Νιχάτ Αλί Οζτζάν, «η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι σύμφωνη με τα γεγονότα ότι έχει γίνει πιο δύσκολη η διατήρηση των ανεξάρτητων πολιτικών της σε μια ευρεία περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η εμπειρία του Φιντάν στην ενασχόληση με κρατικούς και μη φορείς θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Όσον αφορά στις σχέσεις της με τη Δύση η Τουρκία έχει δεχθεί πιέσεις από την Ουάσιγκτον να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού λάβει ενδεχομένως υποστήριξη για την αγορά των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η Άγκυρα δυσαρεστήθηκε με τις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο και θέλει να καταστείλει η Στοκχόλμη τη δραστηριότητα κουρδικών ομάδων στη χώρα, είπαν οι πηγές του Bloomberg.