Πολλοί Σύροι στην Τουρκία περιμένουν πια με «τρόμο» το αποτέλεσμα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται αυτή την Κυριακή, 28 Μαΐου, καθώς βλέπουν τις τουρκικές πολιτικές δυνάμεις να διαμηνύουν πως θα στείλουν πίσω στις πατρίδες τους πολλούς από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία τα περασμένα χρόνια ως πρόσφυγες ή μετανάστες.
Περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια Σύροι ζουν σήμερα στην Τουρκία, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες εντός των τουρκικών συνόρων υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατομμύρια. Από τους 3,4 εκατομμύρια Σύρους της Τουρκίας, οι περίπου 200.000 έχουν μάλιστα αποκτήσει και την τουρκική υπηκοότητα.
Οι Τουρκο-Σύροι ψηφοφόροι βλέπουν τον Ερντογάν όχι ως καλό, αλλά ως τον λιγότερο κακό από τους προεδρικούς υποψηφίους, σημειώνει σε άρθρο του ο ιστοχώρος Middle East Eye, υποστηρίζοντας ότι πολλοί πολίτες από τη Συρία, που έχουν πια κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, δεν ξέρουν ποιον να ψηφίσουν, καθώς και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, όχι μόνο ο Κιλιτσντάρογλου, αλλά και ο Ερντογάν, έχουν υποστηρίξει ότι, αν εκλεγούν, θα προχωρήσουν στον επαναπατρισμό πολλών Σύρων.
Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει, από την πλευρά του, διαμηνύσει ότι, εάν εκλεγεί, θα στείλει πίσω τους περισσότερους από τους Σύρους, αλλά και πολλούς εκ των Αφγανών. Ο Ουμίτ Οζντάγ και το κόμμα της Νίκης (Zafer), που ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την προεδρική υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, «φημίζονται» για την έντονα αντιμεταναστευτική / αντιπροσφυγική ρητορική τους.
Αν και περισσότερο «φιλόξενος» έναντι των Σύρων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ενάντια στον Κιλιτσντάρογλου, έχει και εκείνος κάνει κινήσεις τα τελευταία χρόνια που ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή πολλών εκ των Σύρων πίσω στην πατρίδα τους, προωθώντας, για παράδειγμα, την υλοποίηση οικοδομικών πρότζεκτ στις περιοχές που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις εντός των συνόρων της Συρίας, όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι Σύροι που θα επιστρέφουν από την Τουρκία.
Για μεγάλη μερίδα Τούρκων ψηφοφόρων το προσφυγικό αποτελεί πια βαρίδι και πρόβλημα, που φαντάζει μάλιστα ακόμη εντονότερο στη σκιά των οικονομικών δυσκολιών (πληθωρισμός, ανεργία) που έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια για εκατομμύρια Τούρκους.
«Οι περισσότεροι Σύροι νιώθουν τώρα σαν να εξαρτάται η πορεία ολόκληρης της ζωής τους από τα αποτελέσματα των εκλογών», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο 38χρονος Γκ. Σαμίρ, ένας από τους εκατομμύρια Σύρους που ζουν πια μόνιμα στην Τουρκία.