Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο τον Απρίλιο από ό,τι οποιονδήποτε άλλον μήνα έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, με σχεδόν το 80% αυτών των εξαγόμενων ποσοτήτων να καταλήγει στην Κίνα και στην Ινδία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2023 με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 7,7 εκατομμύρια και 7,5 εκατομμύρια βαρέλια στα οποία ανέρχονταν ημερησίως κατά μέσο όρο το 2022 και το 2021 αντίστοιχα.
Η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών αντανακλά την επιτυχία της Μόσχας η οποία κατάφερε να βρει νέους αγοραστές για το ρωσικό πετρέλαιο αλλά και νέα πλοία μετά τον περιορισμό της πρόσβασής της στη δυτική ναυτιλία, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Με φόντο τις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα ξεκίνησε να αναπτύσσει νέα συστήματα για τη μεταφορά του πετρελαίου της, σε συνεργασία με λιγότερο γνωστές εταιρείες και λιγότερο γνωστούς ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων.
«Η Ρωσία φαίνεται πως δεν έχει πολλά προβλήματα στο να βρει πρόθυμους αγοραστές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρει σε έκθεσή του Διεθνής Οργανισμό Ενέργειας, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το κατά σειρά 11ο πακέτο κυρώσεων που πρόκειται να επιβάλει στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ωστόσο σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν τη συνέχιση της ροής ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως αναφέρουν οι FT.
Ως εκ τούτου, αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες είναι τη Ρωσία να ανακατευθύνει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Ευρώπη στην Ασία.
Ωστόσο, παρά τις εξαγωγές περισσότερου πετρελαίου τον Απρίλιο, τα μηνιαία έσοδα από αυτές τις εξαγωγές ήταν 27% χαμηλότερα από ό,τι τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, εν μέρει λόγω των τιμών της ενέργειας που έχουν υποχωρήσει.