Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία επιχειρεί το Time, ύστερα από ένα μακρύ διάστημα που η Δύση -μάλλον επειδή το ήθελε- έβλεπε ανατροπή Ερντογάν, με το αποτέλεσμα της κάλπης ωστόσο να διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες.
Εξηγώντας ότι η Τουρκία οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών στις 28 Μαΐου και σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη επαναληπτική προεδρική εκλογή στη χώρα, εκφράζει την άποψη ότι ο Ερντογάν έχει λόγους να είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο κατανοητό το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, οι Times γράφουν: «Οι εκλογές της Κυριακής θα ήταν μια μάχη με νύχια και με δόντια. Η αναμέτρηση έφερε αντιμέτωπο τον Ερντογάν, ο οποίος κατέχει την εξουσία στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να αντιστρέψει τη μακρά διολίσθηση της χώρας προς τον αυταρχισμό. “Θα δώσουμε τέλος σε μια καταπιεστική κυβέρνηση με δημοκρατικά μέσα”, δήλωνε νωρίτερα τον Απρίλιο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Αυτός ο στόχος αποδείχθηκε πιο δύσκολος απ’ ό,τι ίσως ήλπιζαν οι περισσότεροι παρατηρητές και οι δημοσκοπήσεις. Αν και η αντιπολίτευση κέρδισε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις και σε μεγάλο μέρος του νοτιοανατολικού τμήματος, δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο συντηρητικό εσωτερικό ακροατήριο, όπου το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει έρεισμα.
Ενώ ο Ερντογάν είδε σημαντική πτώση των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ορισμένοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν… καταποντίστηκε, δεδομένης της κακής κατάστασης της οικονομίας, καθώς και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. “Υποθέσαμε ότι οι οικονομικές συνθήκες και ο σεισμός θα έπρεπε, τουλάχιστον θεωρητικά, να έχουν οδηγήσει σε αλλαγή ψήφου”, λέει ο Ziya Meral, ειδικός στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης του European Leadership Network. Τελικά, όμως, ο Ερντογάν κατάφερε να αλλάξει το διακύβευμα των εκλογών και να το πάει στην ταυτότητα και στην ασφάλεια, και έτσι να συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη».
Το Τime υπενθυμίζει πως την Κυριακή ο Κιλιτσντάρογλου παραπονέθηκε ότι οι εκλογικοί παρατηρητές καθυστέρησαν σκόπιμα την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα προπύργια της αντιπολίτευσης, ενώ ανεξάρτητος Οργανισμός που έστειλε παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές σημείωσε ότι, ενώ οι εκλογές ήταν «ανταγωνιστικές και σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες», διεξήχθησαν σε «μη ισότιμους όρους ανταγωνισμού», στους οποίους ο νυν πρόεδρος και τα κυβερνώντα κόμματα, λόγω της μεροληπτικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, είχαν «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα».
«Φαβορί ο Ερντογάν»
Το Time στη συνέχεια χαρακτηρίζει κυρίαρχο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Έχοντας εξασφαλίσει τόσο υψηλότερο ποσοστό ψήφων όσο και τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, ο Ερντογάν αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί».
Αλλά και τα δύο κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση: να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά. Ο Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να προσπαθήσουν να επαναπροσανατολίσουν τις εκλογές γύρω από την οικονομία, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται σήμερα στο 43%. «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ήττα του Ερντογάν είναι εφικτή», επισημαίνει ο Louis Fishman, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Brooklyn College του City University of New York. «Αυτό θα είναι δύσκολο, νομίζω». Για τον Ερντογάν, αναφέρει, η πρόκληση είναι να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν τις εκλογές “τελειωμένες”.
«Ο Σινάν Ογκάν ο ρυθμιστής των εκλογών»
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα μπορούσε, τελικά, να κριθεί από άλλον υποψήφιο. Ο εθνικιστής Σινάν Ογάν ήρθε στην τρίτη θέση, με 5,2% των ψήφων. Τώρα που τέθηκε εκτός του δεύτερου γύρου, οι υποστηρικτές του θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν την ισορροπία στις αναμφισβήτητα πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας – και πιο σημαντικές εκλογές στον κόσμο φέτος.
Αν και ο Ογάν δεν έχει εκφράσει ρητά την προτίμησή του σε κάποιον υποψήφιο, έχει ήδη αρχίσει να θέτει «κόκκινες γραμμές» για την παροχή υποστήριξής του, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο που θεωρεί ότι κρατά ήπια στάση απέναντι στα φιλοκουρδικά κόμματα, ή στο ζήτημα των σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη χώρα. Οι θέσεις αυτές θα καθιστούσαν λιγότερο πιθανή μια συμμαχία με τον Κιλιτσντάρογλου, δεδομένου ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που τον υποστηρίζει περιλαμβάνει το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).
Ανεξάρτητα από το ποιον θα υποστηρίξει ο Ογάν, ο Ziya Meral, ερευνητής στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης του European Leadership Network, υπογραμμίζει ότι η αποχώρησή του από την κούρσα είναι πιθανότερο να ωφελήσει τον Ερντογάν παρά τον Κιλιτσντάρογλου, σημειώνοντας ότι «αν δεν είχε κατέβει υποψήφιος, οι περισσότερες από αυτές τις ψήφους ήταν πιθανό να έχουν πάει προς την κατεύθυνση του Ερντογάν».
«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά αυτή τη στιγμή», λέει ο Fishman, προσθέτοντας ότι ο Oγάν μπορεί επίσης να επωφελήθηκε από μια ψήφο διαμαρτυρίας. «Οι ψήφοι του αποτελούνται από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά παράπονα».