Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν-Συγκρούσεις με την αστυνομία-Εικόνες
Νέος κύκλος διαδηλώσεων, απεργιών αλλά και επεισοδίων εξελίσσεται σε όλη τη Γαλλία, με αφορμή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν.
Οι διαδηλωτές, εκφράζοντας την οργή τους για τον Γάλλο πρόεδρο και το σχέδιό του να αυξήσει το όριο ηλικίας σύνταξης, απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου στο Παρίσι, κάθισαν στις γραμμές του τρένου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικό τμήμα.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών στη Νάντη. Στη Ρεν χρησιμοποίησαν κανόνια νερού. Επίσης στη Λοριάν, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε ότι βόμβες μολότοφ προκάλεσαν πυρκαγιά στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος.
Το αεροδρόμιο Roissy-Charles De Gaulle έξω από το Παρίσι έγινε επίκεντρο ακτιβισμού από διαδηλωτές.
Κοντά στην Τουλούζη, σωροί απορριμάτων που καίγονταν εμπόδισαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο.
«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, στο πλαίσιο συγκέντρωσης στο Παρίσι.
Ο Μακρόν έσπασε εβδομάδες σιωπής, λέγοντας ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέκρινε μάλιστα τις διαμαρτυρίες με την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη στην κατά 2 έτη αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, στα 64.
Οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν περαιτέρω με την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία.
«Κάνω απεργία για να διαμαρτυρηθώ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση», δήλωσε η 27χρονη υπεύθυνη προγραμματισμού της Air France, Λουσίλ Μπιντέ, σε συγκέντρωση στη Νάντη και πρόσθεσε: «Δεν ακούν πια τον κόσμο».
«Είναι αυτός που βάζει φωτιά στη χώρα», είπε η Σελίν Βερζελέτι της CGT στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Οι διαδηλώσεις έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκες πετρελαίου και απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό LNG στην πόλη της Δουνκέρκης.
Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη σε συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα από τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι αρχικές διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει πολλαπλασιαστεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή, όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα λάβει αρκετή υποστήριξη.
Έκτοτε, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία.
Το τελευταίο κύμα διαμαρτυριών αποτελεί την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Μακρόν από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
«Ο δρόμος έχει νομιμοποίηση στη Γαλλία. Εάν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργάτης του ψυχαγωγικού σόου Βιλύ Μανσάλ στη συγκέντρωση στη Νάντη.
Η απώλεια της μισθοδοσίας λόγω των απεργιών επηρεάζει αρνητικά σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες θα χάσουν τελικά τη δυναμική τους.
Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντουσόπ είπε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα αλλά θέλει να προχωρήσει.