Τα σχέδια του Έλον Μασκ για το Twitter μπορεί να συναντήσουν ένα μεγάλο εμπόδιο: την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κανονισμοί της Ένωσης ήταν πονοκέφαλος για τη Σίλικον Βάλεϊ εδώ και χρόνια και ο Μασκ, που εμφανίζεται απόλυτος σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου, θα μπορούσε σύντομα να αισθανθεί τον πόνο.
Λίγες ώρες αφότου ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το πουλί ελευθερώθηκε, αναφερόμενος στο λογότυπο του Twitter, ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη «το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους κανόνες περιεχομένου της ΕΕ».
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ, δίνει στο εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άνευ προηγουμένου εξουσίες στην αστυνόμευση των τεχνολογικών πλατφορμών απαιτώντας από αυτές να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, από τρομοκρατική προπαγάνδα έως διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.
Ο Μπρετόν είχε ήδη προειδοποιήσει τον Μασκ την άνοιξη ότι η προσέγγισή του για την ελευθερία του λόγου θα έπρεπε να ακολουθήσει τη νομοθεσία αυτή. «Δεν με νοιάζει τι κάνει εκτός Ευρώπης», είπε ο Μπρετόν στην τηλεόραση του Bloomberg τον Απρίλιο. «Θέλεις να μπεις στην Ευρώπη; Αυτοί είναι οι κανόνες μας».
Η ΕΕ ποτέ δεν απέφυγε την αστυνόμευση τεχνολογικών κολοσσών. Η παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ένωσης, είχε ήδη σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 450.000 ευρώ στο Twitter το 2020, ενώ η Amazon, το WhatsApp και η Google έχουν καταδικαστεί με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύντομα, η επιτροπή θα έχει ακόμη μεγαλύτερη εξουσία σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση τεχνολογικών κολοσσών. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας που ορίζονται ως «φύλακες» να συμμορφωθούν με τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Μασκ θα είναι η αδελφή της νομοθεσία, η DSA (Digital Services Act).
Πιθανά πρόστιμα
Ο κύριος στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τα καταφέρνουν καλύτερα στην εύρεση και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, αλλά αυτό που θεωρείται παράνομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.
Το Twitter του Μασκ, όπως όλες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να είναι επιμελείς στην κατάργηση του παράνομου περιεχομένου ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία δημοσιεύτηκε, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου τους. Εάν το Twitter παραβεί επανειλημμένα τους κανόνες, η λειτουργία της εταιρείας θα μπορούσε να απαγορευτεί πλήρως στην Ένωση.
Η εποπτεία περιεχομένου ήταν πάντα δύσκολη για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες βασίζονται σε έναν συνδυασμό αλγορίθμων και ανθρώπινης παρακολούθησης για την κατάργηση περιεχομένου. Επί του παρόντος, το Twitter έχει περίπου 1.500 άτομα που κάνουν εποπτεία περιεχομένου σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζονται στο Meta και 10.000 για τα προϊόντα της Google, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν επαρκούν για την ορθή παρακολούθηση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μασκ κάποια στιγμή σχεδίαζε να περικόψει το 75% του προσωπικού του Twitter, σύμφωνα με έγγραφα που είδε η Washington Post. Παρόλο που έχει υποχωρήσει από τα τόσο υψηλά νούμερα, οποιαδήποτε σχέδια απογύμνωσης της εταιρείας από επόπτες περιεχομένου πιθανότατα θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την παρακολούθηση παράνομων αναρτήσεων σε χώρες της ΕΕ, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο.