Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης που υπήρξε βασική μορφή της Nouvelle Vague, του κινηματογραφικού κινήματος που έφερε επανάσταση στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στη δεκαετία του ’60, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Γνωστός για το εικονοκλαστικό, φαινομενικά αυτοσχέδιο κινηματογραφικό του στυλ, καθώς και για τον ανυποχώρητο ριζοσπαστισμό του, ο Γκοντάρ άφησε το στίγμα του με μια σειρά όλο και πιο πολιτικοποιημένων ταινιών τη δεκαετία του 1960, προτού απολαύσει μια απίθανη αναγέννηση της καριέρας του τα τελευταία χρόνια, με ταινίες όπως το «Film Socialisme» και το «Goodbye to Language», καθώς πειραματίστηκε με την ψηφιακή τεχνολογία.
Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης που υπήρξε βασική μορφή της Nouvelle Vague, του κινηματογραφικού κινήματος που έφερε επανάσταση στον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τη δεκαετία του ’60
Γεννημένος στο Παρίσι το 1930, ο Γκοντάρ μεγάλωσε και πήγε σχολείο στη Νιόν, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία. Αφού επέστρεψε στο Παρίσι μετά την ολοκλήρωση του σχολείου το 1949, ο Γκοντάρ στράφηκε στις πνευματικές «σινεφίλ» λέσχες που άνθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τον πόλεμο και αποδείχθηκαν το χωνευτήρι του γαλλικού νέου κύματος.
Ο Γκοντάρ ήταν μέλος μιας ομάδας ταινιοκριτικών του περιοδικού Cahiers du Cinema, οι οποίοι αποφάσισαν να φτιάξουν δικές τους ταινίες και να φέρουν μια επανάσταση στο μέσο, διότι ήταν δυσαρεστημένοι με την ποιότητα του Γαλλικού Κινηματογράφου εκείνη την εποχή. Αυτή η ομάδα ήταν η βάση της Νουβέλ Βαγκ.
«Το ότι ο κινηματογράφος εφευρέθηκε σαν εργαλείο σκέψης η ανθρωπότητα το λησμόνησε εξαιρετικά γρήγορα» έλεγε ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.
Ο Γκοντάρ το 2010 βραβεύτηκε με το Τιμητικό Όσκαρ, αλλά δεν παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων
Ταινίες του Γκοντάρ
Οι ταινίες του «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση» τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοκλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960. Ταινίες του Γκοντάρ που άφησαν εποχή είναι: «Ζούσε τη Ζωή της», «Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω», «Αλφαβίλ», «Η Μουσική Μας», «Οι Καραμπινιέροι», «Η Ελεγεία του Έρωτα», «Μια Παντρεμένη Γυναίκα», «Ο Τρελός Πιερό», «Ιστορία(-ες) του Κινηματογράφου».
Ο Γκοντάρ το 2010 βραβεύτηκε με το Τιμητικό Όσκαρ, αλλά δεν παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων. Το 2015 κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών και τo 2018 η ταινία του «Le Livre d’Image» κέρδισε το πρώτο βραβείο Ειδικού Χρυσού Φοίνικα.