Βloomberg: Αίνιγμα οι γιγάντιες εισροές χρήματος στις τουρκικές τράπεζες

Φως στο φαινόμενο της αύξησης των χρηματικών εισροών αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία επιχειρεί να ρίξει το Bloomberg με άρθρο του με τίτλο «Mystery Money Flows Help Turkey Finance Widening Foreign Gap».

Στο άρθρο του Bloomberg επισημαίνεται ότι οι μυστηριώδεις ροές χρήματος προς την Τουρκία έχουν ανέλθει σε νέα ύψη ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 5,5 δισ. δολαρίων μόνο για τον μήνα Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά για τους πρώτους 7 μήνες του 2022 τα 24,4 δισ. δολάρια.

Κατά το παρελθόν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε διευκρινίσει ότι οι μυστηριώδεις χρηματικές ροές οφείλονται σε νέες καταθέσεις των Τούρκων, που είχαν αποταμιεύσει ρευστά διαθέσιμα είτε σε τουρκική λίρα είτε – λόγω των εσόδων από τον τουρισμό – σε συνάλλαγμα.

Σύμφωνα, όμως, με τον τούρκο οικονομολόγο Haluk Burumcekci, ενώ είναι λογικό να εμφανίζεται ένα ποσοστό εισροών κεφαλαίων αγνώστου προέλευσης, η συνεχιζόμενη αύξηση τέτοιων εισροών στην τουρκική οικονομία το τρέχον έτος συνιστά «πρόβλημα».

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τέτοιες αυξήσεις χρηματικών εισροών, καθώς τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο και σε 16,4 δισ. δολάρια το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Τα έσοδα αυτά αντιστοιχούν στο 70% των καταγραφόμενων εσόδων αγνώστου προελεύσεως.

Επισημαίνεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνεται και έχει ανέλθει στα 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί 3,7 δισ δολάρια με την κάλυψη αυτού του ελλείμματος να συνιστά μια πρόκληση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την ίδια ώρα πρέπει να διαχειριστεί και έναν πληθωρισμό που φτάνει στα επίπεδα του 80% .

Το Bloomberg επισημαίνει, τέλος, ότι μυστηριώδεις εισροές κεφαλαίων είναι αυτές που βοηθούν την Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει την τουρκική λίρα σχετικά σταθερή.