Με την αναμενόμενη ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αργότερα σήμερα, ξεκινά η κούρσα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με το Sky News, αυτοί είναι οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες στη διεκδίκηση της πολυπόθητης θέσης, που με εκκωφαντικό τρόπο θα εγκαταλείψει ο Μπόρις Τζόνσον, τρία χρόνια μετά την εκλογική του νίκη, στο ισχυρότερο κόμμα σήμερα στη Βρετανία.
Ρίσι Σούνακ
Μέχρι τους τελευταίους μήνες, ο Ρίσι Σουνάκ, γόνος Ινδών μεταναστών με σπουδές στην Οξφόρδη θεωρούνταν από πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών ως ο πρωτοπόρος στην κούρσα για να διαδεχθεί τον Τζόνσον.
Μια αποκλειστική δημοσκόπηση για το Sky News τον Ιανουάριο έδειξε ότι σχεδόν τα μισά μέλη των Τόρις πίστευαν ότι ο Ρίσι Σουνάκ θα γινόταν καλύτερος ηγέτης και θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες έδρες στις επόμενες εκλογές από τον κ. Τζόνσον.
Η εμπλοκή του όμως στο σκάνδαλο Partygate, μια διαφαινόμενη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η μη επαρκής αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, ως υπουργός Οικονομικών και η αποκάλυψη για φοροδιαφυγή της γυναίκας του, θολώνουν το τοπίο για το ανερχόμενο αστέρι των «Τόρις», που παραμένει βέβαια ένα από τα φαβορί.
Ο 42χρονος υπουργός παραιτήθηκε χθες δηλώνοντας: «Μου έχει καταστεί σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές», αναφερόμενος στον Τζόνσον.
Λιζ Τράς
Η υπουργός Εξωτερικών διαφημιζόταν εδώ και καιρό ως πιθανή διάδοχος του Τζόνσον και έχει αποδειχθεί δημοφιλής μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος σε έρευνες.
Η Τρας, όπως και ο Σουνάκ, θεωρείται ευρέως ότι έθεσε τις βάσεις για μια μελλοντική διεκδίκηση στην κορυφή με την προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι βουλευτής από το 2010 και άρχισε να ανεβαίνει στην υπουργική κλίμακα αμέσως μετά την είσοδό της στο κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή είναι το μακροβιότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που υπηρετεί συνεχώς,αποκτώντας υπουργικές θέσεις υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον.
H Τρας επέστρεψε εσπευσμένα από την Ινδονησία, όπου λάμβανε χώρα Σύνοδος Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών των G20 και αναμένονται ραδγαίες εξελίξεις στις οποίες η ίδια φάινεται πως θα παίξει καταλυτικό ρόλο.
Τζέρεμι Χάντ
Ο σημερινός πρόεδρος της Επιλεγμένης Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ήταν ο αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον στον επαναληπτικό γύρο στις τελευταίες εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019.
Η διαχωριστική γραμμή σε αυτήν τη σύγκρουση ήταν το Brexit – και η υπόσχεση του Τζόνσον να αποχωρήσει από την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία, τον οδήγησε να κερδίσει το 66% των ψήφων.
Με την επικράτηση του ο Μπόρις Τζόνσον εξέπληξε πολλούς, απολύοντας τον Τζέρεμι Χαντ από υπουργό Εξωτερικών.
Ενώ ο Χαντ φαίνεται να απολαμβάνει τον ρόλο του ως μεγαλοπρεπούς του κόμματος και προέδρου μιας επίλεκτης επιτροπής, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας θητείας στην ηγεσία και αποτελεί δυνατό διεκδικητή της ηγεσίας αν αποφασίσει να συμμετάσχει στην κούρσα.
Σατζίντ Τζάβιντ
Ο Σατζίντ Τζαβίντ κατείχε σχεδόν όλες τις ανώτερες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Πιο πρόσφατα ήταν υπουργός Υγείας, αλλά έχει υπηρετήσει ως καγκελάριος και στα υπουργεία εσωτερικών, στέγασης, επιχειρήσεων και πολιτισμού.
Έχουν γραφτεί πολλά για το «λαϊκό» προφίλ του και την αξιοσημείωτη ιστορία του. Γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου μετανάστη, ο οποίος ζούσε πάνω από ένα κατάστημα στο Μπρίστολ και έγινε τραπεζίτης και στη συνέχεια πολιτικός.
Συνδέθηκε με την δράση του ως υπουγός Υγείας , για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει αποκτήσει θετική φήμη για τις ικανότητές του.
Η υποστήριξή του στην εκστρατεία Remain (παραμονή στην ΕΕ) στο δημοψήφισμα για το Brexit και η υποστήριξη των μέτρων του Σχεδίου Β για τον COVID, μπορεί να αποτρέψει ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές από το να τον στηρίξουν αλλά είναι σημαντικός υποψήφιος στην κούρσα για την ηγεσία.
Πρίτι Πατέλ
Για κάποιο διάστημα η Πρίτι Πατέλ θεωρούνταν η αγαπημένη της βάσης των Συντηρητικών, με μια περήφανη δεξιά στάση για τη μετανάστευση και τις δημόσιες δαπάνες.
Υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία το 2019 και ανταμείφθηκε με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η δημοτικότητά της μεταξύ της δεξιάς πτέρυγας του κοινοβουλευτικού κόμματος σημαίνει ότι η υποψηφιότητά της δεν πρέπει να αποκλειστεί, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της πολύ πρόσφατης μεταναστευτικής κρίσης της Μάγχης πιθανότατα έχουν μειώσει τις πιθανότητές της.
Μπεν Γουάλας
Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας ανέβασε τη δημοτικότητα του στις τάξεις του κόμματος τους τελευταίους μήνες.
Έχει κερδίσει επαίνους για τον ψύχραιμο χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία και συνεχίζει να είναι η βασική φωνή στην απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη ρωσική εισβολή. Ο ρόλος του, επίσης, στην επίβλεψη της εκκένωσης προσφύγων και βρετανών υπηκόων από το Αφγανιστάν είχε θετική ανταπόκριση.
Ο Γουάλας έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με τη Σκωτία.. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό , αναφέρει η ανάλυση του Sky News εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει συνεχείς εκκλήσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Μακροχρόνιος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ισχυρίστηκε ότι «δεν ενδιαφέρεται» για την ηγεσία και νιώθει προνομιούχος που βρίσκεται στη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή.
Αλλά αν η ανησυχία για την αλλαγή ηγέτη σε καιρό πολέμου παίζει στο μυαλό των βουλευτών των Τόρις, θα μπορούσε ο Γουάλας να πειστεί να γίνει ο καλύτερος υποψήφιος για να επαναφέρει τη σταθερότητα και αποτελεί μια δυνατή επιλογή.
Ντομινικ Ράαμπ
Ο Ντόμινικ Ράαμπ ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού όταν ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από τον COVID την άνοιξη του 2020.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα οι Συντηρητικοίζητούν να αναλάβει επιχειρησιακός πρωθυπουργός Ράαμπ, με το σκεπτικό πως θα φέρει πίσω όλους όσοι έχουν παραιτηθεί και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τον Οκτώβριο. Αν αυτό συμβεί, μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ο όχι και τόσο λαοφιλής πολιτικός.
Μάικλ Γκόβ
Επί του παρόντος, υπηρετεί ως υπουργός Aναβάθμισης Στέγασης και Κοινοτήτων. Ο Μάικλ Γκόουβ θα ήταν ένας από τους πιο έμπειρους υποψηφίους εάν επιλέξει να είναι μπει στη μάχη της ηγεσίας
Υπήρξε στο επίκεντρο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αρχικά διευθύνοντας το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτό που ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως το κεντρικό σημείο της ατζέντας του.
Αλλά η απόφασή του να τραβήξει το χαλί από την υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον το 2016, αφού ήταν αρχικά πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας, χαράκτηκε στη μνήμη των Συντηρητικών βουλευτών και μπορεί να του στερήσει υποστηρικτές.
Οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι
Σύμφωνα με το Sky News, είναι μερικά ακόμα ονόματα που δεν πρέπει να αποκλειστούν αν και συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες από τους παραπάνω.
Ο Τομ Τούγκεντατ, πρόεδρος της Επιλεγμένης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, έγινε ο πρώτος που έθεσε θέμα υποψηφιοότητας για την ηγεσία των Συντηρητικών, εάν ο Τζόνσον αποχωρήσει από το αξίωμα.
Ο Ναντίμ Ζαχάουι είναι ένας άλλος πολιτικός και ισχυρός επικοινωνιολόγος που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ηγεσία.
Η Πένι Μόρντοντ διατηρεί σχετικά χαμηλό προφίλ από τότε που επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υπουργός διεθνούς εμπορίου. Θεωρείται ωστόσο δημοφιλής στους συντηρητικούς βουλευτές και φιλόδοξη.
Για τους οπαδούς των Τόρις που θέλουν να δουν μια αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προσέγγιση της πανδημίας, ο Μάρκ Χάρπερ θα μπορούσε να είναι μια πιθανή επιλογή.
Η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν είπε ότι «ήρθε η ώρα να φύγει» για τον Τζόνσον και είπε ότι θα έβαζε το όνομά της στην κούρα όταν προκύψει ζήτημα ηγεσίας.