Περισσότεροι από 300 επικίνδυνοι τζιχαντιστές περιφέρονται στους δρόμους της Βρετανίας έχοντας μόλις γυρίσει από τα μέτωπα των μαχών σε Ιράκ και Συρία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph. Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας πρόκειται για ανθρώπους που επί μήνες υπήρξαν μαχητές στις γραμμές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στήριξε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ σε διασταυρωμένες πληροφορίες από 24 άτομα που έχουν επιστρέψει στη χώρα και τα οποία εμπλέκονται σε σχέδια για τρομοκρατικές ενέργειες επί βρετανικού εδάφους, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί.
Μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών συγκλίνουν στο ότι περίπου 500 είναι τα άτομα (κυρίως μουσουλμάνοι με βρετανική υπηκοότητα), έχουν πολεμήσει στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και εξ αυτών οι 250 έχουν επιστρέψει στη χώρα. Επίσης, άλλα 700 άτομα που χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «επικίνδυνοι» έχουν ταξιδέψει σε Συρία και Ιράκ από τις αρχές της σύγκρουσης, χωρίς όμως να είναι σαφές αν έχουν πολεμήσει με το «Ισλαμικό Κράτος». Εξ αυτών, οι 320 έχουν επιστρέψει στην Βρετανία και θεωρούνται «άτομα ενδιαφέροντος». Τέλος, άλλοι 700 έχουν επισκεφτεί τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά θεωρείται ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Sunday Telegraph και επιβεβαιώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς, οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Οι κανονισμοί που θα περιλαμβάνονται στη νέα νομοθεσία θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν άδεια για να μεταφέρουν τέτοιους επιβάτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αεροπορικές εταιρείες θα παρέχουν προς έλεγχο τις λίστες επιβατών και οι αρχές θα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σύστημα που θα εντοπίζει τους ταξιδιώτες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα τους απαγορεύεται η επιβίβαση.
Η Έλεν Μπολ, Ανώτερη Εθνική Συντονίστρια Αντικατασκοπείας της Βρετανίας, είπε ότι τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 22 οικογένειες στη χώρα κατήγγειλαν την εξαφάνιση νεαρών γυναικών ή κοριτσιών, που πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία.