Σχολή της Χάλκης, κλιματική κρίση & εμβόλια στη συζήτηση Βαρθολομαίου - Μπάιντεν

Μετά τη σύντομη νοσηλεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνεπεία της πολύωρης πτήσης του προς τις ΗΠΑ, του jet lag και της εξάντλησης, έλαβε εξιτήριο έχοντας συνέλθει πλήρως και χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του,  συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, σε πολύ θερμό κλίμα.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, σε ανάρτησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησαν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών για την κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Άντονι Μπλίνκεν

Στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία προηγήθηκε εκείνης με τον Τζο Μπάιντεν.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/biden-vartholomaios.jpg.webp?itok=qyCQjKDP

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Τέλος σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε δε, πως υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρέμβει στις σχέσεις μας, που γίνονται μέσω και μέσα στον Χριστό Ιησού, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.