Καθυστερήσεις στη διανομή φαρμάκων σε ορισμένες περιοχές παρατηρούν σήμερα βρετανικά φαρμακεία τα οποία κάλεσαν την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα στιβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερα προβλήματα στον εφοδιασμό με φάρμακα.
«Οι φαρμακοποιοί και οι ομάδες τους εργάζονται πολύ σκληρά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε στο Reuters η Λέιλα Χάνμπεκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Association of Independent Multiple Pharmacies (AIMp).
«Ενώ η κατάσταση με την κρίση των καυσίμων έχει αρχίσει να βελτιώνεται, έχουμε επίγνωση ότι ορισμένες γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται από καθυστερήσεις στις διανομές φαρμάκων», δήλωσε η Χάνμπεκ.
Η Χάνμπεκ είπε πως η κρίση επιδρά σημαντικά στον φόρτο εργασίας και στην πίεση που υφίστανται οι φαρμακοποιοί.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους οδηγούς φορτηγών διανομής και την κρίση των καυσίμων από κοντά και συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και ζητάμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι υπάρχουν στιβαρά σχέδια έκτακτης ανάγκης και στρατηγική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προμήθεια φαρμάκων δεν θα επηρεαστεί και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς μας», είπε η Χάνμπεκ.
Η AIMp εκπροσωπεί επιχειρήσεις φαρμακείων στην κοινότητα με πολλά παραρτήματα. Τα μέλη της εκπροσωπούν έναν σημαντικό αριθμό φαρμακείων σε όλη τη Βρετανία.
Μπρα-ντε-φερ Λονδίνου-Βρυξελλών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Την ίδια ώρα, συνδυάζοντας απειλή και εκβιασμό η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί για μονομερή άρση των τελωνειακών ρυθμίσεων της μετά το Brexit εποχής για την Βόρεια Ιρλανδία και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ταχεία λύση.
Σε ομιλία του κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ μίλησε για «βρετανική αναγέννηση» καρπό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά τον «μακρύ εφιάλτη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Βρετανός υπουργός κάνει λόγο για «βρετανική αναγέννηση» την ώρα που η χώρα πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις και προβλήματα τροφοδοσίας, κυρίως σε καύσιμα, αλλά και σε είδη διατροφής και, πλέον, και σε φάρμακα.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει «φιλοδοξία». «Τα μαστορέματα δεν χρησιμεύουν σε τίποτε…χρειαζόμαστε σημαντική αλλαγή».
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Χωρίς συμφωνία για μία γρήγορη λύση, οφείλουμε να ενεργήσουμε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό προστασίας του άρθρου 16». «Ισως , τελικά, να είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της χώρας μας, του λαού μας, του εμπορίου μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της ειρηνευτικής διαδικασίας».