Ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, δρ Άνθονι Φάουτσι κάλεσε την Κίνα να δώσει πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους εννέα ανθρώπων, οι ασθένειες των οποίων θα μπορούσαν να παράσχουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για το αν ο Covid-19 εμφανίστηκε πρώτα ως το αποτέλεσμα μιας διαρροής από εργαστήριο, αναφέρουν οι Financial Times.
«Θα ήθελα να δω τους ιατρικούς φακέλους των τριών ανθρώπων που φέρονται να αρρώστησαν το 2019. Αρρώστησαν πράγματι, και αν ναι, από τι (ποια αρρώστια);» είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα https://on.ft.com/3igFTgU ο Φάουτσι για τρεις από τους εννέα.
Η προέλευση του ιού αμφισβητείται έντονα, με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να εξακολουθούν να εξετάζουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ερευνητές σε ένα ιολογικό εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν αρρώστησαν σοβαρά το 2019 ένα μήνα πριν από την αναφορά των πρώτων περιστατικών COVID-19.
Ωστόσο Κινέζοι επιστήμονες και αξιωματούχοι απορρίπτουν σταθερά την υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο, λέγοντας πως ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε σε άλλες περιοχές προτού «χτυπήσει» την Ουχάν και μπορεί ακόμα και να εισήλθε στην Κίνα μέσω φορτίων εισαγόμενων τροφίμων ή εμπορίου άγριων ζώων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως αν η Κίνα θα δώσει πρόσβαση στους φακέλους των εννέα αλλά αρνήθηκε σθεναρά ότι το εργαστήριο συνδεόταν με το ξέσπασμα του COVID-19.
Στη σημερινή τακτική συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε μια δήλωση της 23ης Μαρτίου από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν που ανέφερε ότι κανένα μέλος του προσωπικού ή απόφοιτός του δεν μολύνθηκε επιβεβαιωμένα από τον ιό.
Ο Ουάνγκ επανέλαβε τη θέση της Κίνας πως οι αναφορές περί διαρροής από εργαστήριο είναι μια «θεωρία συνωμοσίας».
Οι Financial Times ανέφεραν πως ο Φάουτσι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους μέσω ζώων, σημειώνοντας πως ακόμη και αν οι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν όντως COVID-19, θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει την ασθένεια από τον ευρύτερο πληθυσμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ