Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.
Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, το εμβόλιο δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία παρήγαγε απόκριση αντισωμάτων έναντι πολλών μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων των B.1.1.7 και B.1.351 οι οποίες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη της Moderna που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών. Η μελέτη, όμως, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την ιατρική κοινότητα.
Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε ότι το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανοσοαπόκριση ενάντια στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αν και ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε παρέμεινε πάνω από το επίπεδο που εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από τον ιό, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα ενδεχομένως υποδηλώνουν ότι “είναι πιθανός ο κίνδυνος μικρότερης διάρκειας της ανοσίας έναντι του στελέχους Β.1.351”.
“Με μεγάλη προσοχή και αξιοποιώντας την ευελιξία που προσφέρει η πλατφόρμα mRNA, εργαζόμαστε για ένα ενισχυμένο υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, σε κλινικό επίπεδο, για να προσδιορίσουμε εάν η ενίσχυση της συγκέντρωσης αντισωμάτων θα ήταν πιο αποτελεσματική έναντι της εν λόγω μετάλλαξης και ενδεχομένως έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο σύμβουλος Υγείας του Λευκού Οίκου, Δρ Anthony Fauci, σημείωσε ότι νέα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια που κυκλοφορούν επί του παρόντος ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι των νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία σε προδημοσίευση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο bioRxiv, φαίνεται ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που παράγουν ορισμένες θεραπείες κατά του κορονοϊού.