Αχτίδα ελπίδας: Έρευνα προβλέπει κατακόρυφη μείωση κρουσμάτων, στις αρχές Ιουνίου

Τις πρώτες, σοβαρές ελπίδες,για αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα, γεννά  έρευνα  ομάδας επιστημόνων από το NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους υπολογισμούς της οποίας,  στις αρχές Ιουνίου ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid – 19 θα μειωθεί κατακόρυφα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Αυτομάτως, εφόσον η πρόβλεψη των ομάδων επιστημόνων επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως τα χειρότερα θα έχουν περάσει, και βγαίνουμε νικητές στη μάχη με την πανδημική ασθένεια.

Κορωνοϊός: Κίνα και Νότια Κορέα

Πηγαίνοντας το χρόνο λίγο πίσω, στην περίοδο μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και μέσα Μαρτίου, τα κρούσματα του κοροναϊού έφθασαν τότε στο υψηλότερο σημείο τους στην Κίνα και στη Νότια Κορέα, αντίστοιχα.

Αυτές οι δύο χώρες, των οποίων την εξέλιξη των κρουσμάτων μελετά με ενδιαφέρον η ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2020, του διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που διεξάγεται από τις 4 – 11 Ιουλίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δείχνουν πως αμέσως μετά το τέλος της πρώτης φάσης των κρουσμάτων Covid – 19 ξεκίνησε μία δεύτερη.

Δείτε Σχήμα 1 και Σχήμα 2:

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFNτου ΑΠΘ που παρακολουθούν επί 24ωρου βάσεως την πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και την εξάπλωση της πανδημίας, σκοπό έχουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων.

Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες διαδικασίες μοντελοποίησης (S-curveκαι Gussian), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Το ορθόδοξο Πάσχα (περίοδος 13 – 22 Απριλίου) ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Στις 21 Απριλίου είχαμε 150 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κρανίδι σε δομή προσφύγων. Τέτοια περιστατικά αύξησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού και άλλαξαν λίγο την πορεία της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα, εφόσον η αποκλιμάκωση των μέτρων της καραντίνας θα γίνει ομαλά, στις αρχές Ιουνίου τα νέα κρούσματα θα καταγράφονται σε μονοψήφιο αριθμό, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη άρση των μέτρων.

Δείτε το Σχήμα 3:


Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Μαΐου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική, αντιστοιχούν στο 39%, 34% και 1,3% των παγκόσμιων περιπτώσεων (με εξαίρεση αυτά της Κίνας).

Χρησιμοποιώντας και πάλι την καμπύλη “S” προβλέπεται ότι στις αρχές Ιουνίου, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να φτάσουν το 35%, το 32% και το 1,8% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Δείτε και το Σχήμα 4: