«Κρυφτό» για την μεταφορά υγειονομικού εξοπλισμού στην Ελλάδα - Τι φόβισε τις Αρχές

Η πρώτη από τις συνολικά τρεις πτήσεις «ειδικού σκοπού» για τη μεταφορά του υλικού έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η μεταφορά στην Ελλάδα υγειονομικού υλικού από την Κίνα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προμήθεια από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς αποκτήθηκαν 13,5 εκατ. χειρουργικές μάσκες, ολόσωμες προστατευτικές στολές και ειδικές ασπίδες προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτές. Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό του από το Ιδρυμα Ωνάση, ενώ μικρή συμμετοχή είχε και το Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Όπως γράφει το δημοσίευμα της Καθημερινής, για την μεταφορά του υλικού χρησιμοποιήθηκαν δύο αεροσκάφη Α 320 της Αegean που έχουν μετατραπεί σε cargo για τη μεταφορά του υλικού (το κόστος των καυσίμων καλύπτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς και ένα μισθωμένο Boeing 747.

Το υλικό παραχωρείται υπό μορφήν δωρεάς στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει δεσμευθεί να το διαθέσει στη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας. Την αγορά του υγειονομικού υλικού διαπραγματεύθηκαν στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση απευθείας με εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας της Κίνας CNBM International (China National Building Material), ύστερα από αίτημα για βοήθεια που είχαν απευθύνει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ανησυχία

Η αγορά του υγειονομικού υλικού και η μεταφορά του στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια να κρατηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή μυστικές καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο –λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για υγειονομικό υλικό– η συμφωνία να ματαιωθεί. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, που είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών και χιλιάδων αναπνευστήρων, υπαναχώρησε και δέσμευσε το φορτίο μετά την εξάπλωση της πανδημίας στη Μέκκα.

Αντίστοιχα, υπήρξε μέριμνα τα αεροσκάφη να μην πραγματοποιήσουν ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υπήρχε φόβος να προχωρήσουν στη δέσμευση του υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρομοιάζουν την προσπάθεια αγοράς υγειονομικού υλικού με «εμπορικό και διπλωματικό πόλεμο» καθώς, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού, δίνεται μάχη για το ποια κυβέρνηση θα έρθει πρώτη σε συμφωνία με την Κίνα, η οποία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες σε μάσκες, στολές κ.λπ.

Το προηγούμενο διάστημα ακόμα δύο φορτία με εξοπλισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας έφτασαν στην Ελλάδα με τη μορφή δωρεάς. Το πρώτο με 550.000 ιατρικές μάσκες έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» την 21η Μαρτίου και ήταν δωρεά της κινεζικής κυβέρνησης. Το δεύτερο, 11 τόνοι υγειονομικού υλικού, έφθασε στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή. Παραχωρήθηκε στην Ελλάδα υπό μορφήν δωρεάς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σημειωτέον είχε μεταβεί στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στο «Ελ. Βενιζέλος» επιπλέον υγειονομικό υλικό, όπως αναπνευστήρες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).