Οδηγός επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων στην κρίση του κορωνοϊού

Σε μία διαρκή μάχη με τον χρόνο βρίσκεται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου αφενός να θωρακίσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα το ΕΣΥ και αφετέρου να προσφέρουν ένα δίχτυ προστασίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται αιφνίδια και βάναυσα απο την επιδημία του κοροναϊού.

Η χθεσινή ανακοίνωση του 4ου πακέτου μέτρων που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχουν τα αναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανακοπή διασποράς του ιού  στα εισοδήματα, αλλά και σε όλα τα συνακόλουθα αυτών : Την  καθυστέρηση επενδύσεων, την καθυστέρηση πληρωμών, την  αύξηση της ανεργίας που με μαθηματική βεβαιότητα  θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι η έκτακτη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα αν τραβήξει σε μάκρος, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και σε αυξημένη πίεση στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Τα χθεσινά μέτρα που πήρε, σε συνδυασμό με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, στοχεύουν στην ανακούφιση των εργαζομένων και στην προστασία των επιχειρήσεων. Οπως, ωστόσο, επισήμαναν και οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Θόδωρος Σκυλακάκης, έπονται και άλλα, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της επιδημίας.

Η ανακοίνωση των μέτρων, προκάλεσε ανακούφιση σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και αρκετές απορίες σε σχέση με την υλοποίησή τους. Κυβερνητικές πηγές, δίνουν οκτώ απαντήσεις σε ισάριθμα κρίσιμα ερωτήματα :

Ποιο είναι το κόστος των μέτρων και πόσους πολίτες και επιχειρήσεις καλύπτουν

Το δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 6,8 δις ευρώ, ή 3,5% του Α.Ε.Π. και είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2% του Α.Ε.Π. Καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και 700 χιλιάδες, δηλαδή 3 στους 4, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Ταυτόχρονα καλύπτουν 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή 3 στις 4 επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ποιοι τελικά θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς, δηλαδή στο 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, επιπλέον αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, ακόμα και όταν οι ημέρες εργασίας ήταν λιγότερες του προβλεπομένου. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με το τμήμα που τους αναλογεί και το Κράτος θα καλύψει τη διαφορά. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς, δικηγόρους και άλλους επιστημονικούς κλάδους

Στους επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους -λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), πέρα από το voucher των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, εφόσον συνεχιστεί η κρίση, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Σημειώνεται ότι θεσπίζεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για την περίοδο Φεβρουαρίου -Μαρτίου σε όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα. Διαφορετικά, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ποιά είναι κυβερνητική μέριμνα για τους άνεργους

Για τη στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ. Από τον Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.
7.Σε ποιές επιχειρήσεις επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας

Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την στήριξη των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις ανάμεσα στ’ άλλα:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή»-Το Κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  • Αναστέλλονται οι δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και Φ.Π.Α. προς την εφορία μηνός Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
  • Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις των διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις (όπως και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ), θα έχουν τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
  • Δημιουργείται άμεσα μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Τις αμέσως επόμενες μέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ ως εγγύηση έτσι ώστε, το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν από τις τράπεζες δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Κράτος.

Με ποιες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Η ενίσχυση αυτή χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Αποβλέπει στη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.

Θα χορηγηθεί απευθείας από το Κράτος, μέσω του Taxis. Θα δοθεί για πέντε χρόνια από τα οποία το πρώτο αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν θα υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Πως θα στηριχθούν οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα

Διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης.

πηγή: economico.gr