«Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος, άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να μείνουν αθωράκιστες στις προσφυγικές ροές του 2019. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Οι κλειστές δομές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των νησιωτών», τόνισε
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε ότι έχει καλέσει σε διάλογο τη Δευτέρα του δημάρχους των νησιών προκειμένου να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το κλείσιμο των ανοιχτών δομών σε Μόρια, Καρά Τεπέ και Βιάλ ενώ κάλεσε τις τοπικές αρχές σε εκτόνωση της κατάστασης.
Ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχουν τέσσερα «fake news» που διακινούνται στα νησιά:
Το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, τονίζοντας ότι «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθος τους. Συνολικά στα 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ, σήμερα έχει πάνω από 42 χιλιάδες. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός».
«Το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με την μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου να φεύγουν στους 2 μήνες και όσοι έχουν αρνητικές στους 6 μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή 4 μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου», τόνισε.
Το τρίτο fake news αφορά το κλείσιμο των άλλων δομών: «Είναι ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους Δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι».
«Το τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα είναι ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μην μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα». Όπως επεσήμανε με έμφαση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «είναι σταθερή άποψη μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα 42.000 περίπου άτομα που βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, στα νησιά, θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο».
«Κάνω έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. Το τεράστιο μου άγχος είναι να μην χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας.