Ο Χρήστος Ποταμιάνος που διδάσκει Αγγλικά σε σχολείο της Taizhou, της επαρχίας Zhejiang, δεύτερη σε κρούσματα στη Κίνα μετά την Wuhan, μίλησε στο protothema.gr για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ξαφνικές αλλαγές που συμβαίνουν στην καθημερινότητα τους ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Πριν από λίγες μέρες και ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάσταση κάπως ομαλοποιείται, καθώς μας ενημέρωνε ότι οι περισσότεροι δρόμοι ήταν ανοιχτοί έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ξαφνικά χθες οι δρόμοι έκλεισαν και πάλι με αποτέλεσμα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να μετατραπούν ξανά σε μικρές καραντίνες.
Όπως είπε, οι Κινεζικές αρχές προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν τις μετακινήσεις ως μέτρο για τον περιορισμό των κρουσμάτων, «μας έστειλαν μια εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα, που ορίζει πότε μπορούμε και πότε όχι να κυκλοφορήσουμε στην αγορά ή να πάμε στην τράπεζα κλπ.»
«Αν η κάρτα γίνει πράσινη στο χρώμα της, τότε μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα. Αν όμως γίνει κόκκινη ή κίτρινη τότε είσαι αναγκασμένος να μείνεις μέσα στο σπίτι», εξήγησε ο Χρήστος Ποταμιάνος.
Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τις αστυνομικές αρχές να ελέγχουν την ψηφιακή κάρτα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά τους δεδομένα. Τοποθετείται όπως τα διαβατήρια σε ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα της και να ταυτοποιείται αυτόματα ο κάτοχος της. Σε περίπτωση που πολίτες εντοπιστούν να κυκλοφορούν στους δρόμους ενώ η ένδειξη στην κάρτα τους δείχνει «απαγορευτικό» για έξοδο από το σπίτι, τότε ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις.