«Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία οι ΗΠΑ έχουν ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον».
Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έδωσε το στίγμα της «στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ-Ελλάδας που «κλείδωσε» χθες, κατά τις συζητήσεις των δύο εθνικών αντιπροσωπειών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν κυρίως ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο Ναύαρχος είχε ιδιαίτερο ρόλο στις συζητήσεις για την περαιτέρω αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και την σημασία της Σούδας ως «μακρύ σύνορο» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
«Στρατιωτικό κεφάλαιο»
Η Σούδα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αποτελεί «στρατιωτικό κεφάλαιο» για τις ΗΠΑ. Είναι «το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk και του Ινδικού Ωκεανού το οποίο μπορεί να έχει μία προκυμαία για πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να αράξει και να προχωρήσει σε επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό».
«Η βάση – υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές – ενισχύει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, παρέχοντας, λειτουργώντας και διατηρώντας εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας καθώς και υπηρεσίες αφιερωμένες στην μαχητική ετοιμότητα».
Η «καλύτερη χρονιά»
Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και επαίνεσε τη συμβολή της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Τα κύρια ζητήματα που συμφωνήθηκαν στις λεπτομέρειές τους αφορούν σε…
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο economico.gr