Αντάμα ξεκινήσανε και χώρια προχωρούνε. Ο λόγος για τους έξι διαγραφέντες της Ν.Δ. Την επομένη της διαγραφής τους έμοιαζαν να είχαν πολλά κοινά. Άλλοι τους αποκαλούσαν ομάδα, άλλοι κίνηση και άλλοι προέβλεπαν ότι θα προχωρήσουν μαζί στην ίδρυση νέου κόμματος.
ΟΣΟ περνούν οι μέρες τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης στελεχών και οπαδών τους αραιώνουν και η μεταξύ τους επικοινωνία γίνεται όλο και πια σπάνια. Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του και το μόνο που ίσως τους ενώνει είναι η… μοναξιά. Ο Γ. Σουφλιάς θα επιθυμούσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, υπό την ηγεσία του, στον οποίο να ενταχθούν όλοι οι διαγραφέντες αλλά και ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το κόμμα πανηγυρικά. Και βεβαίως στη νέα κίνηση να υπάρχει η ομπρέλα του Κ. Μητσοτάκη και ό,τι αυτό συνεπάγεται: βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, στελέχη και κυρίως ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ενταχθεί στο νέο κόμμα ο μηχανισμός που έδωσε στη λεγόμενη «κίνηση των τριών» ποσοστό πάνω από 30%
ΜΕ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ
Σε αυτό το σενάριο ο Στ. Μάνος δεν παίζει. Δηλώνει μοναχικός καβαλάρης. Στην ουσία όμως θα επιθυμούσε σε μια νέα κίνηση να είναι εκείνος ο επικεφαλής, αφού ο Γ. Σουφλιάς δοκίμασε δύο φορές την τύχη του, μια στην κοινοβουλευτική ομάδα και μια στο συνέδριο. Βεβαίως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Ν.Δ., εάν ανατραπεί ο Κ. Καραμανλής. Ο Στ. Μάνος συνομιλεί με τον Α. Ανδριανόπουλο και όπως λένε στη Ρηγίλλης είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξασφαλίσουν τη στήριξη οικονομικών παραγόντων, εάν μπουν μπροστά στη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος πιστεύει ότι τα σημερινά πολιτικά σχήματα έχουν βαλτώσει. Σύνθημά του είναι ότι τώρα αρχίζει η νέα μεταπολίτευση. Προσβλέπει σε ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού και στη δημιουργία νέων κομμάτων με στελέχη που έχουν τις ίδιες απόψεις, ανεξαρτήτως της σημερινής τους ένταξης. Για παράδειγμα όπως λένε οι φίλοι του ένα τέτοιο σχήμα με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη δεν θα το έβλεπε αρνητικά, εάν δεν είχε σχέση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όπως επίσης θετικά θα έβλεπε τη συμμετοχή του σε ένα σχήμα υπό τον Α. Αβραμόπουλο, σε αντίθεση με τους Γ. Σουφλιά και Στ. Μάνο, που δεν θέλουν ούτε να ακούνε ότι θα μπορούσαν να έχουν αρχηγό τους τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο βουλευτής Ηλείας δεν είναι αρνητικός και στο σενάριο Σουφλιά. Πάντως έχει πολύ καλή σχέση και στενή συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη και θα επιθυμούσε να βαδίσουν μαζί στον νέο δρόμο. Από τους τρεις βουλευτές που διαγράφηκαν μόνο για έναν χρόνο, ο Ν. Κάκκαλος δεν βλέπει προς το παρόν να επιστρέφει στη Ρηγίλλης μόλις «εκτίσει» την ποινή του. Ο Ν. Κάκκαλος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και θα προτιμούσε να αναλάβει τα ηνία της Ν.Δ. ο Δ. Αβραμόπουλος. Πάντως διατηρεί πολύ καλή σχέση και με τον Γ. Σουφλιά και με τον Κ. Μητσοτάκη. Όσο για τους Α. Παπαληγούρα και Π. Τατούλη, αποφεύγουν τις δηλώσεις και η ηγεσία της Ν.Δ. πιστεύει ότι σίγουρα θα επιστρέψουν στο κόμμα. Τα πράγματα για τους διαγραφέντες έγιναν ακόμη πιο δύσκολα μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η προσωρινή ανακωχή που επετεύχθη και η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εντός των τειχών της Ν.Δ. παγώνει προς το παρόν τις συζητήσεις, αφού όλοι οι διαγραφέντες, παρά τις διαφορές τους, αναμένουν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού για να σταθμίσουν τις δικές τους ενέργειες.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “