Σε διαδικασία... ανάρρωσης και η Ν.Δ.

«Η Κοινοβου-λευτική Ομάδα της Ν.Δ. ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Θόδωρου Αναγνωστόπουλου για τη στρατηγική του κόμματος στις δημοτικές εκλογές».

«ΜΕ ΑΥΤΗΝ τη φράση και γελώντας με νόημα έκλεισε ο κ. Σταύρος Δήμας τη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Επί επτά ώρες ουδείς βουλευτής είχε ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο επισήμως συζητούσε το κορυφαίο όργανο του κόμματος. Ουδείς έδειξε να ενδιαφέρεται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.

ΧΙΟΥΜΟΡ

Ελάχιστοι παρακολούθησαν την εισήγηση του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου, αλλά εκείνος δεν ενοχλήθηκε και ούτε έχασε το χιούμορ του. Καθόταν στα ορεινά έδρανα και όταν άκουγε τους συναδέλφους του να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης σχολίαζε: «Ψυχραιμία παιδία θα νικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μέχρι τώρα πάντως στη Ν.Δ. δεν έχει γίνει τίποτα που να δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα νικήσει και το κόμμα. Την ώρα που από το ΠΑΣΟΚ έχουν ορισθεί εδώ και καιρό οι υποψήφιοι των μεγάλων δήμων και στην περιφέρεια οι διεργασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, η Ν.Δ. κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της. Μόνο στην Αθήνα δεν έχει πρόβλημα, στην περίπτωση πάντα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι και πάλι υποψήφιος.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Στη Θεσσαλονίκη το αδιέξοδο μεγαλώνει, καθώς ο κ. Π. Ψωμιαδης ενώπιον όλων των συναδέλφων του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επέμεινε ότι εάν είναι υποψήφιος ο Ντίνος Κοσμόπουλος θα εκτεθεί και ίδιος. Όσο για τον Πειραιά, τα ίδια και τα ίδια. Οι υποψήφιοι έχουν φθάσει αισίως τους 11, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Μανιάτες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα υποτίθεται ότι η Ν.Δ. δεν θα κατεβάσει κομματικούς υποψήφιους, αλλά θα αποφασίσουν οι κοινωνικοί φορείς. Μέχρι τώρα όμως η στασιμότητα είναι πρωτοφανής για ένα κόμμα που θέλει να είναι ο νικητής αυτής της αναμέτρησης. Μάλιστα μετά τη σύγκρουση των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη οι επιτελείς της Ρηγίλλης έχουν «αποσυντονισθεί», καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα βρεθούν στην πορεία πολλοί αντάρτες υποψήφιοι νομάρχες.

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα του κόμματος, η δράση για τις δημοτικές εκλογές. Από τις διαγραφές και μετά, η Ν.Δ. έχει επανέλθει στη γνωστή εσωστρέφειά της, αλλά με περισσότερους κλυδωνισμούς από κάθε άλλη φορά. Αποτέλεσμα; Οι βουλευτές βρίσκονται εκτός αντιπολιτευτικής μάχης. Απέχουν από κρίσιμες συνεδριάσεις στη Βουλή.

Αυτήν την εβδομάδα, για παράδειγμα, αγνόησαν την εντολή του κ. Στ. Δήμα να συμμετέχουν στη συζήτηση του ιδιαίτερα σημαντικού αναπτυξιακού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αλλά και στις επιτροπές συμμετέχουν χωρίς… κέφι. Στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ είχαν ξεκινήσει με ενθουσιασμό, τώρα αρκετοί αντιμετωπίζουν το θέμα μάλλον αδιάφορα.

Η κύρια απασχόληση των βουλευτών είναι η πολύωρη ζύμωση εντός και εκτός Βουλής για τις εσωκομματικές εξελίξεις. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος σχολίαζε χθες ότι «η μόνη δραστηριότητα του κόμματος αυτήν την περίοδο είναι τα σχόλια του εκπροσώπου στις κυβερνητικές δραστηριότητας. Δεν έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε κανένα θέμα», ενώ οι διαφωνούντες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν ότι: «Ο κ. Καραμανλής προχώρησε στις διαγραφές για να σταματήσει την εσωστρέφεια και πέτυχε το εντελώς αντίθετο».

Όλα δείχνουν ότι η εσωστρέφεια στη Ρηγίλλης θα ενταθεί και η ραστώνη θα συνεχισθεί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο κ. Κ. Καραμανλης θα αναρρώνει και δεν θα μπορεί να περιοδεύσει, όπως είχε προγραμματίσει, με στόχο να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “