Το δρόμο της μετοχοποίησης παίρνουν από τον Ιούλιο και τους επόμενους 15 μήνες 11 δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς χθες αποφασίσθηκε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πώλησής τους. Στόχος να εισπράξει το Δημόσιο περισσότερα από 800 δισ. δραχμές.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου ουσιαστικά έστειλε μήνυμα τόσο στους εργαζομένους στην Ιονική Τράπεζα όσο και στους εργαζομένους στις άλλες υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. «Η πολιτική μας είναι σταθερή και θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα επιτέθηκε κατά των συνδικαλιστών της Ιονικής, λέγοντας μάλιστα ότι μια μικρή μερίδα συνδικαλιστών «αγωνίζεται για απολύσεις, γιατί η λύση που προτείνουν οδηγεί στην κατάργηση 3.100 θέσεων εργασίας».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Ο υπουργός έδωσε το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πώληση των 11 δημοσίων επιχειρήσεων, που προβλέπει:
1 Καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Διάθεση του 80% των μετοχών μέχρι το τέλος Ιουλίου 1998.
2 ΟΤΕ. Πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 15% του μετοχικού κεφαλαίου.
3 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παραχώρηση του δικαιώματος διοργάνωσης εκθέσεων στον ίδιο χώρο μέχρι τον Σεπτέμβριο 1998.
4 Olympic Catering. Πώληση του 25% των μετοχών με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μέχρι τον Νοέμβριο 1998.
5 Διώρυγα της Κορίνθου. Ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μέχρι τον Νοέμβριο 1998.
6 ΕΥΔΑΠ. Πώληση του 49% των μετοχών μέχρι τον Μάρτιο 1999.
7 Χρηματιστήριο. Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μέχρι τον Δεκέμβριο 1998.
8 Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος. Ανάθεση της εκμετάλλευσης στην εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου ιπποδρόμου μέχρι τον Ιούνιο 1999.
9 Οργανισμός Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Μετοχοποίηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τον Μάιο 1999.
10 Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Μετοχοποίηση του 49% μέχρι τον Ιούνιο 1999.
11 Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Μετοχοποίηση του 49% μέχρι τον Σεπτέμβριο 1999.
Ο κ. Παπαντωνίου, μάλιστα, συνέδεσε τη μετοχοποίηση και με την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στην ΕΥΔΑΠ είπε χαρακτηριστικά ότι «αποφεύγονται αυξήσεις τιμολογίων με την άντληση υγιών κεφαλαίων». Ενώ για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ επανέλαβε ότι «στόχος για τα επόμενα 2 χρόνια είναι να εγκριθούν εξαιρετικά συγκρατημένες αυξήσεις, έως και μηδενικές».
Οι αποφάσεις αυτές οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υπουργών Ναυτιλίας κ. Στ. Σουμάκη. Μακεδονίας – Θράκης κ. Φ. Πετσάλνικου, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Α. Μαντέλη, των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας κ. Α. Μπαλτά, Οικονομικών κ. Γ. Δρυ και κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Χ. Βερελή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Φαρμάκη, των γενικών γραμματέων ΥΠΕΘΟ κ. Γ. Παπαϊωάννου, Οικονομικών κ. Γ. Κουσουλάκου και του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Α. Γιαννίτση. Επίσης, σε ερώτηση για τις συνθήκες διαφάνειας της πώλησης των μετοχών των επιχειρήσεων είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η κυβέρνηση επιμένει στη διαδικασία πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου.
ΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε ειδική αναφορά για την περίπτωση της πτώσης της τιμής της μετοχής της Ιονικής Τράπεζας, για την οποία διατυπώθηκαν πρόσφατα καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο και η Εμπορική πουλώντας μετοχές πιέζουν προς τα κάτω τη μετοχή της Ιονικής. «Το Δημόσιο δεν έχει ούτε μία μετοχή και η Εμπορική δεν έχει κάνει καμία αγοραπωλησία μετοχών της Ιονικής μετά την ανακοίνωση της πώλησης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, ο υπουργός είπε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής θα συγκληθεί στις 12 Ιουνίου για να εγκρίνει την πώληση του πακέτου μετοχών. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιονική, μαζί με την Τράπεζα Κρήτης και την Κεντρικής Ελλάδος, περιλαμβάνονται στο πακέτο των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρόσκληση για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες. Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι το καλοκαίρι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και άλλων φορέων του Δημοσίου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “