Ακροδεξιά χαδάκια...

Μία εβδομάδα μετά τις διαγραφές των 6 κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής είχε στρέψει τα πυρά του και προς τους ακροδεξιούς βουλευτές. Τους διεμήνυσε να είναι προσεκτικοί στα λόγια τους γιατί δεν θα διστάσει να διαγράψει όποιον προκαλεί με τις δηλώσεις του δίνοντας την ευκαιρία σε φίλους του κ. Κ. Μητσοτάκη να μιλούν για ακροδεξιά στροφή.

Η ΑΠΕΙΛΗ του κ. Κ. Καραμανλή ήταν μόνο λόγια. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απηύθυνε άνοιγμα για συνεργασία στην «Χρυσή Αυγή», μοιράζοντας μάλιστα υφυπουργεία στα στελέχη της, και στην Ρηγίλλης δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Με απόλυτη σιωπή αντέδρασε επίσης ο κ. Κ. Καραμανλής στις επιθέσεις που είχε δεχθεί ο πατριάρχης της παράταξης και θείος του από το βασιλικό λόμπι όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχεία Καραμανλή. Πολλοί τον κατηγόρησαν τότε ότι λειτουργεί το δόγμα «μπόρα είναι, θα περάσει…». Η μπόρα αυτή πράγματι πέρασε, αλλά ήρθαν άλλες.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είναι όμως ο μόνος πρόεδρος της Ν.Δ. που αντιμετωπίζει άλλοτε με φόβο και άλλοτε με δισταγμό τους ακροδεξιούς και τους βασιλόφρονες του κόμματός του. Είδε και έπαθε το καλοκαίρι του 1995 ο Μιλτιάδης Έβερτ να εμποδίσει την ομαδική εξόρμηση βουλευτών του στο Λονδίνο για να παραβρεθούν στους γάμους του Παύλου με την Μαρί Σαντάλ. «Κρίμα το φόρεμα που έραψα για το γάμο», έλεγε τότε με πίκρα μια γνωστή βουλευτής, ενώ τουλάχιστον 8 άνδρες συνάδελφοί της είχαν ράψει βραδινά κοστούμια. Όσο για τις συζύγους τους, τσάμπα πίεσαν την κυρία γνωστού πιλοποιού του Κολωνακίου να ξημεροβραδιάζεται στο εργαστήριό της για να προλάβει τις παραγγελίες.

Αλλά και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τώρα επικρίνει την σημερινή ηγεσία για την ανεκτική της στάση απέναντι στους ακραίους, συνεργάστηκε μαζί τους και ανέχθηκε τις παρεμβάσεις τους, αφού η αρχή του είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία στην οποία η κεντροδεξιά είναι πλειοψηφία. Αντίθετα ­ όπως λέει ­ στη χώρα μας πλειοψηφία είναι η κεντροαριστερά και για να κυβερνήσει η Ν.Δ. τους χρειάζεται όλους.

Η τακτική του κ. Κ. Καραμανλή λοιπόν δεν ξαφνιάζει κανέναν. Έχει υιοθετήσει την αμηχανία των προκατόχων του κάθε φορά που οι φιλοβασιλικοί και οι ακροδεξιοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Το άλλοθι που επικαλείται η εκάστοτε ηγεσία είναι πως από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τουλάχιστον το 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι φιλοβασιλικοί ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού βλέπει με συμπάθεια τους Απριλιανούς.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η δύσκολη σχέση ηγεσίας Ν.Δ. και ακροδεξιών θα συνεχισθεί διότι, όπως εξηγεί ένα παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος, «κανείς πρόεδρος δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει τους ακροδεξιούς στη δημιουργία ενός κόμματος, το οποίο ακόμη και αν συγκεντρώσει ένα μικρό ποσοστό είναι αρκετό για να στερήσει την εξουσία στη Ν.Δ.».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “