Handelsblatt: Τα τηλέφωνα του Σόιμπλε για να μην επιβληθούν κυρώσεις σε Ισπανία & Πορτογαλία

Η γνώμη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μη επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία επηρέασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, βρήκε εντελώς αντίθετο τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε απογοήτευσή του, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απογοητευτικό ότι Ισπανία και Πορτογαλία δεν έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι, παρά τις προσπάθειές τους, οι δύο χώρες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, επενέβη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ. Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.