Έντονη κινητικότητα στην Αυστρία. Πρόσφατα ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχε διαπραγματεύσεις με τον αυστριακό ομόλογό του Σομπότκα, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πριν λίγες ημέρες ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών προσκάλεσε τους αρχηγούς αστυνομίας των Βαλκανικών χωρών. Λίγες ημέρες νωρίτερα συναντήθηκαν στη Βιέννη οι αρχηγοί των μεθοριακής αστυνομίας, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Αρχηγοί αστυνομίας από τα Βαλκάνια
Από τη συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Τσεχία και την Ουγγαρία καθώς και εκπρόσωποι από την Europol και την Frontex, δεν διέρρευσε τίποτα το σημαντικό στη δημοσιότητα. Μόνο ότι αποφασίστηκαν τα μέτρα για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. «Η Αυστρία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πλήττεται τόσο από τη μετανάστευση μέσω του λεγόμενου δυτικού βαλκανικού διαδρόμου, όσο και του μεσογειακού», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κόνραντ Κόγκλερ, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας. «Θα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση αλλαγής διαδρόμου μέσω Βουλγαρίας. Μόνο τότε μπορούμε να διαχειριστούμε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όταν συνεργαζόμαστε στενά».
Η συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας θεωρείται ως προπαρασκευαστική της επόμενης μεγάλης διάσκεψης των Βαλκανίων για το προσφυγικό που σχεδιάζει η Βιέννη στα μέσα Ιουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοίνωσε ότι στόχος της θα είναι να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ανησυχεί από την αύξηση του προσφυγικού κύματος κυρίως μέσω Ιταλίας από την Λιβύη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από αυτή τη διαδρομή έρχονται 13 με 14 φορές περισσότεροι πρόσφυγες σε σχέση με την Τουρκία μέσω Αιγαίου στην Ελλάδα.
«Χρυσές δουλειές οι διακινητές»
Μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών της συνόρων και hot spot στην Ιταλία. Εμφανίστηκε πρόθυμος να αποστείλει ειδικούς για να βοηθήσουν ώστε αυτά να στηθούν κοντά στη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, η καταγραφή θα γίνεται στα πλοία.
«Είναι σημαντικό αυτοί που δεν δικαιούνται προστασία να επιστρέφουν και αυτοί που τη δικαιούνται να την παίρνουν στην Ιταλία» ανέφερε. Λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου και της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων. Από την άλλη πλευρά, οι διακινητές κερδίζουν ακόμη περισσότερο, όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η ιστορικός Αρμίνα Γκάλιγιας, από το Κέντρο Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, ευρισκόμενη στο Βελιγράδι. «Οι άνθρωποι δεν έχουν εξαφανιστεί, παραμένουν εκεί, μόνο η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη. Δεν υπάρχει βοήθεια και οι διακινητές μεταναστών κάνουν χρυσές δουλειές, ζητούν μάλιστα περισσότερα χρήματα» λέει.
Σε ό,τι αφορά τη στάση ορισμένων πολιτικών στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, η ιστορικός παρατηρεί περίσσευμα υποκρισίας. «Πολλοί πολιτικοί από τον βαλκανικό χώρο χαρακτηρίζονται από την ΕΕ ως αυταρχικοί και κατά συνέπεια εθνικιστές, αλλά όταν οι ίδιοι πολιτικοί στηρίζουν την ίδια ΕΕ στα μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών, γίνονται σημαντικοί εταίροι». Έτσι η Αυστρία έχει καταστρώσει νέα σχέδια με τους εταίρους της από τα Βαλκάνια που είναι τα παλιά, να μείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος.