Επιστολή από 13 Βρετανούς νομπελίστες για την παραμονή στην ΕΕ

Στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως να σταματήσουν οι επιστημονικές έρευνες, όπως επισημαίνουν 13 νομπελίστες της χώρας σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύει η Daily Telegraph.

«Η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα» στη Βρετανία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας» επισημαίνουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

«Οι διαβεβαιώσεις εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει το κενό (σ.σ. της χρηματοδότησης) είναι αφελείς» συνεχίζουν, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του βρετανικού ΑΕΠ που προορίζεται για την έρευνα βρίσκεται ήδη «πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ».

Οι νομπελίστες εκφράζουν τις ανησυχίες τους μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Μέχρι στιγμής όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.