Στην επισήμανση ότι η ίδια η ύπαρξη της Ζώνης Σένγκεν βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση μετά από τις κινήσεις της Δανίας και της Σουηδίας να επιβάλλουν η μία μετά την άλλη ελέγχους στα σύνορά τους προκειμένου να «περιορίσουν» τις ροές προσφύγων προχώρησε το Βερολίνο. «Η πολύτιμη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη Ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποίησε η γερμανική κυβέρνηση δια στόματος του Μάρτιν Σέφερ, εκπροσώπου του Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σχολιάζοντας την απόφαση της Κοπεγχάγης να επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους μετά την αντίστοιχη κίνηση της Σουηδίας.
Η προσφυγική κρίση, με την είσοδο στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερων από 1 εκατομμυρίου προσφύγων, κυρίως μέσω Ελλάδας το 2015, έχει οδηγήσει πολλές χώρες – μέλη της Ένωσης και πιο ειδικά της συνθήκης Σένγκεν (στην οποία λαμβάνουν μέρος 22 εκ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε.) να εντείνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, αίροντας στην πράξη την απόλυτη ελευθερία μετακίνησης η οποία είχε κατακτηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Η Σουηδία και η Δανία έλαβαν χωριστά νέα μέτρα, με στόχο να περιορίσουν τη ροή προσφύγων στις επικράτειές τους. Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, η Σουηδία επιβάλλει πλέον την επίδειξη δελτίου ταυτότητας για όλα τα πρόσωπα που φθάνουν από τη Δανία, η οποία απάντησε αμέσως επιβάλλοντας ελέγχους στα δικά της σύνορα με τη Γερμανία.
Αντιμέτωπη με εισροή προσφύγων πρωτοφανή μετά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, η Σουηδία έλαβε το φθινόπωρο πολλά μέτρα με στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να επιλέξουν το σκανδιναβικό βασίλειο ως τελικό προορισμό στον μακρύ περίπλου τους ανά την Ευρώπη. Στις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποκατέστησε τους τυχαίους ελέγχους σε δύο «αυτοκινητόδρομους» της μετανάστευσης, τη γέφυρα – σήραγγα του Όρεσουντ που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία και τα οχηματαγωγά που προέρχονται από τα δανικά και τα γερμανικά λιμάνια της Βαλτικής.
Οι έλεγχοι γίνονται πλέον συστηματικοί. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μια χώρα της περιφέρειας στην άλλη ήδη από τη δεκαετία του 1950.
Η απόφαση που έλαβε η σουηδική κυβέρνηση σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να περάσουν τη γέφυρα Όρεσουντ μόνο με την επίδειξη εγγράφων. Οι επιβάτες τρένων που κατευθύνονται στη Σουηδία θα πρέπει να αλλάξουν τρένο στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για να περάσουν από έλεγχο ταυτότητας, γεγονός το οποίο αναμένεται να διαταράξει σοβαρά τις μετακινήσεις από τη Δανία.
Περίπου 20.000 άτομα διασχίζουν σε καθημερινή βάση τη γέφυρα Όρεσουντ, η οποία συνδέει τις σουηδικές πόλεις Μάλμε και Λουντ με την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Η απευθείας μετάβαση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης στη Σουηδία δεν θα είναι πλέον δυνατή και οι αλλαγές που επέρχονται θα προσθέσουν άλλα 30 λεπτά στα 40 λεπτά που διαρκεί σήμερα η μετάβαση.
Ανακοινώνοντας την επαναφορά των ελέγχων, ο Δανός πρωθυπουργός Λάρς Λέκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ήταν μία ευτυχής στιγμή», όμως σημείωσε πως η Κοπεγχάγη «πρέπει να αντιδράσει» στους σουηδικούς περιορισμούς.
«Εισάγουμε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο. […] Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα θα δείτε όλο και περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να εισάγουν προσωρινούς ελέγχους» ανέφερε ο Ράσμουσεν -η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα.
«Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το γεγονός ότι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου» προσέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αστυνομία της Δανίας θα πραγματοποιεί ελέγχους για τις επόμενες δέκα ημέρες, περίοδος η οποία δύναται να παραταθεί.
Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιστολή, ο Δανός Υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στότζμπεργκ αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν αρχικά στα σύνορα με τη Γερμανία αλλά μπορεί να επεκταθούν στο σύνολο των συνόρων της Δανίας. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία οδηγούν τη Δανία ενώπιον σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών μπορεί να εγκλωβιστεί στην περιοχή της Κοπεγχάγης.
Πηγές:in.gr, naftemporiki.gr