Αύξηση του ενδιαφέροντος για το στρατό από τη γαλλική νεολαία

Μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η γαλλική νεολαία ξεκίνησε να εγγράφεται στους πίνακες «έμμισθης στρατολογίας» ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να προστατεύσουν τη χώρα τους. Πιο συγκεκριμένα, έφθασαν κατά μέσον όρο τους 1.500 την ημέρα,  την εβδομάδα μετά την επίθεση, ενώ συνήθως δεν ξεπερνούσαν τις 500, αποκάλυψε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η Γαλλία, η οποία έχει καταργήσει την υποχρεωτική θητεία από την δεκαετία του ’70, χρειάζεται να καλύψει 15.000 θέσεις ενόπλων φέτος και τουλάχιστον 16.000 το 2016, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το “Βήμα”. Για το 2016 ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γαλλίας θα είναι αυξημένος κατά 10 % σε σχέση με του 2015 που ήταν 31.4 δις ευρώ, ο δεύτερος σε μέγεθος στην Ευρώπη, μετά της Βρετανίας.

Παρά την  ανεργία η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα τη νεολαία (14% τον περασμένο Οκτώβριο) και παρ’ όλο που οι ένοπλες δυνάμεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία – στη Γαλλία ανήκει στο υπουργείο Άμυνας – παρέχουν εξασφαλισμένο μισθό και καλές συνθήκες διαβίωσης, ουδέποτε υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για «έμμισθη στρατιωτική υπηρεσία». Η εικόνα άλλαξε μετά την τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo».

Μάλιστα, αναμένεται ότι θα έχουν εγγραφεί στους πίνακες 150.000 νέοι, ως το τέλος του χρόνου, που όμως μόνο το 10% από αυτούς τελικώς θα γίνουν δεκτοί.