H κυβέρνηση και η εταιρεία γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που μας λένε. Τη βεβαιότητα αυτή εκφράζει με τη συνέντευξή του στα «NEA» το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης και όταν καλείται να γίνει πιο συγκεκριμένος εξηγεί: «Δεν είναι δυνατόν να εντοπίστηκαν οι υποκλοπές και να μην εντοπίστηκε το στίγμα των υποκλοπέων».
Ο πρώην υπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτικό θράσος και καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει δημοσίως τις πολιτικές ευθύνες του σκανδάλου, όπως «έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Οτζαλάν».
Κύριε Φλωρίδη, ποια είναι η αποτίμηση ενός πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης έπειτα από 12 ημέρες με συνεχείς αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών που συγκλονίζουν τη κοινή γνώμη;
Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που έχει εθνικές διαστάσεις, αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και θίγει τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών μιας αναπτυγμένης χώρας. Τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική του πολιτικού παιχνιδιού και του κομματικού οφέλους. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική της «μισής αλήθειας». Απαιτούν πλήρη διαφάνεια και ανάληψη ευθυνών όπου και αν αυτές βρίσκονται.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση σκόπιμα λέει τη μισή αλήθεια ή πράγματι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη;
H πεποίθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση και η εταιρεία γνωρίζουν «πολλά περισσότερα» απ’ αυτά που δόθηκαν προς τα έξω, προς την κοινή γνώμη.
Πώς είστε τόσο σίγουρος γι’ αυτό;
Δεν είναι δυνατόν να εντοπίστηκαν οι υποκλοπές και να μην εντοπίστηκε το στίγμα των υποκλοπέων. Εδώ έχουμε «διαχείριση» της αλήθειας, δεν έχουμε την πραγματική αλήθεια. Έχουμε σκηνικό συγκάλυψης και ταυτόχρονα πολιτικό θράσος που μιλάει για «αποκάλυψη», «διαφάνεια», «υπονοούμενα», «λεονταρισμούς», «πολιτικά θύματα» και όλα τα συναφή που συνθέτουν ένα κωμικοτραγικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή κοντά στα υπόλοιπα εγείρονται και πελώρια ερωτηματικά για το πόσοι και ποιοι παρακολουθούνταν και κυρίως ποια ήταν η χρήση των προϊόντων των υποκλοπών και από ποιους.
Το κόμμα σας μιλάει συνεχώς για λάθη κυβερνητικών στελεχών και ζητάει παραιτήσεις υπουργών. Αν αυτό το σκάνδαλο ξεσπούσε επί των ημερών σας, τι θα κάνατε;
Τα μεγάλα προβλήματα εθνικής ασφάλειας και δημοκρατίας απαιτούν πολιτικό θάρρος και ευθύνη. H κυβέρνηση, μέσα από την παρωδία – «συνέντευξη» των υπουργών της δεν κατάλαβε το βάρος του θέματος και κυρίως τη δυναμική του. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και ταυτόχρονα να κλείσει το θέμα. Θυμηθείτε την περίπτωση Οτζαλάν και πώς το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Το κυριότερο όμως σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι πρέπει να μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να σιωπά και να «κρύβεται» για ένα θέμα που τον αφορά ευθέως αλλά και το σύνολο της χώρας. Και η απάντησή του πρέπει να γίνει επί του συγκεκριμένου θέματος και όχι πλαγίως διά του ανασχηματισμού.
Ποιοι τελικά βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν; Είναι μυστικές υπηρεσίες ή πρόκειται για πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων;
Οι πολιτικές αποκαλύψεις είναι ευθύνη της κυβέρνησης και οι ποινικές ευθύνες είναι έργο της Δικαιοσύνης. Είναι όμως τραγικό λάθος να προχωρούμε στην πολιτική «των υπονοούμενων». Δεν είναι υπεύθυνη στάση της πολιτικής εξουσίας να αποποιείται τον δικό της ρόλο και να βάζει μια ολόκληρη κοινωνία να ψάχνει για κράτη, υπηρεσίες και επιχειρηματικά συμφέροντα και υπόπτους. Όσο μεγάλη ανάγκη για τη χώρα είναι να αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένοι υποκλοπείς άλλο τόσο καταστροφικό είναι γι’ αυτή να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι πάντες.
Εκτιμάτε ότι όλη αυτή η ιστορία των υποκλοπών θα καταλήξει σε αποτέλεσμα και ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της στην πολιτική σκηνή της χώρας;
Οι πολιτικοί χειρισμοί της υπόθεσης είναι το κατ’ εξοχήν αρνητικό στοιχείο για μια θετική κατάληξη του θέματος. Απ’ την άλλη, τέτοιας εμβέλειας υποθέσεις με πολλούς εμπλεκομένους δημιουργούν ανεξέλεγκτες δυναμικές που μπορούν να φέρουν σειρά αποκαλύψεων στην επιφάνεια και να οδηγήσουν σε έναν μίτο. Είναι το αισιόδοξο στοιχείο. Ήδη η απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση αυτή ευτυχώς απέτυχε.
Το πιο σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται για την αξιοπιστία συνολικά του πολιτικού συστήματος εξαιτίας της επικινδυνότητας αυτής της κυβέρνησης. Στη συνείδηση των πολιτών καταγράφεται αρνητικά η αδυναμία του να διαφυλάξει τις εθνικές και δημοκρατικές ανάγκες της χώρας καθώς και τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών. Και σ’ αυτό το θέμα καιροφυλακτούν πολλοί!
Ήθελαν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τα οικονομικά προβλήματα
H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ήθελε με την υπόθεση των υποκλοπών να σκεπάσει κάτω από το χαλί τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, εκτιμά ο πρώην υπουργός.
Κάποιοι υποστηρίζουν ωστόσο ότι με το θέμα των υποκλοπών, το οποίο φαίνεται ότι θα ταλανίσει για πολύ τη δημόσια ζωή, θα μπουν στο περιθώριο τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα…
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επέλεξε να διαχειριστεί ένα θέμα προσδοκώντας μεταξύ άλλων επιδιώξεων να βάλει κάτω από το χαλί και τα οξυμμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δυστυχώς γι’ αυτήν όμως, έχασε τον μπούσουλα και τώρα βρίσκεται σε μια δίνη, εντελώς παραλυμένη να πάρει πρωτοβουλίες και να δώσει απαντήσεις. Αυτό που κατάφερε είναι να γενικεύσει το έντονο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε μια κρίση δημοκρατικών θεσμών και εθνικής ασφάλειας. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται καθοριστικά η αδυναμία της να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα της χώρας.
Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη του σκανδάλου
H ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ θα κλείσει τις διόδους διαφυγής για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, λέει ο κ. Γ. Φλωρίδη
Υπάρχουν επικρίσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Λένε ότι η ηγεσία άργησε να αντιδράσει. Κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι νωρίτερα και τι;
Νομίζω ότι τα πολιτικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν άμεσα. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη σκόπιμη και κατευθυνόμενη πληροφόρηση του γεγονότος που επιχείρησε η κυβέρνηση, γρήγορα προσανατόλισε το θέμα σ’ έναν πυρήνα ανεύθυνων χειρισμών, «μισής αλήθειας» και τελικά συγκάλυψης. Ταυτόχρονα εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση και να δώσει όλη την αλήθεια στην κοινή γνώμη. H αντιπολίτευση αυτό που μπορεί να κάνει είναι να κρατήσει το θέμα ανοικτό, να αποκλείσει όλες τις διόδους διαφυγής από την πλήρη διερεύνηση του θέματος και αυτό θα κάνει μέχρι τέλους. Το θέμα για μας δεν είναι κομματικό, είναι μείζονος εθνικής και δημοκρατικής τάξης.
H γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που η ηγεσία του αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και μετά την Ανάβυσσο;
Το ΠΑΣΟΚ αναζητά διαρκώς τους τρόπους που θα γίνει καλύτερο και ταυτόχρονα μάχεται. Ξεπερνά μια μεταβατική περίοδο με παραγωγικό τρόπο. H γκρίνια στην οποία αναφέρεστε δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αγωνία για επιτάχυνση των ρυθμών σύνθεσης, συντεταγμένης πορείας και συγκρότησης ενός σχεδίου διακυβέρνησης για να μπει η χώρα σε μια άλλη πορεία. Το κενό πολιτικής που αφήνει διαρκώς η κυβέρνηση της N.Δ. δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε άμεσα και με επάρκεια που να πείθει τον ελληνικό λαό.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “