Μια παράξενη εκστρατεία ενημέρωσης προτίθεται να ξεκινήσει στη Δανία με στόχο να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν στη χώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ο στόχος της καμπάνιας ενημέρωσης, κατά το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον Μάρκους Κνουτ, Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Vestre, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές. Συγκεκριμένα θέλει να τους ενημερώσει ότι τα επιδόματα για τους μετανάστες έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που ανέλαβε η φιλελεύθερη κυβέρνηση τα καθήκοντά της.
«Παράλληλα η νέα κυβέρνηση έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα Γερμανίας – Δανίας. Σύμφωνα με τον Δανό Βουλευτή ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών μειώθηκε κατά ένα τρίτο μέσα στον Ιούλιο. Μια ένδειξη, όπως εκτιμούν πολλοί, ότι το μήνυμα περί μείωσης των επιδομάτων στη χώρα άρχισε να διαδίδεται.
«Ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο δεν καταθέτει αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα που καταφθάνει, για παράδειγμα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία, αλλά πολύ αργότερα όταν φθάνει στη Βόρεια Ευρώπη. Μετά από συνάντησή μας με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, μάθαμε ότι ο κύριος λόγος που θέλουν να έρθουν σε εμάς είναι τα υψηλά κοινωνικά επιδόματα. Για το λόγο αυτό μειώσαμε το ύψος των επιδομάτων. Αυτά τώρα αντιστοιχούν σε ποσά που παίρνουν φοιτητές που εργάζονται, ένα ποσό που αρκεί δηλαδή για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης ακόμα και αν έχει κανείς παιδιά», αναφέρει ο κ. Μάρκους Κνουτ.
Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τη στάση της Δανίας και ισχυρίζονται ότι πέρα από τα κοινωνικά επιδόματα η Δανία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Απαντώντας ο κ. Κνουτ στις αιτιάσεις δηλώνει ότι «η Δανία βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους στη Συρία. Εκεί λειτουργεί ένα μεγάλο σχετικό πρόγραμμα. Να σας πω μόνο επί τη ευκαιρία, ότι έτυχε να είμαι εγώ αυτός που πέρυσι διηύθυνε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας στη Συρία και διαπίστωσα πόσα περισσότερα προσφέρει η Δανία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη Δανία αυτοί τυγχάνουν πολύ καλής φροντίδας. Ωστόσο θεωρούμε περιττό τα επιδόματά μας να είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες».