Τα δεδομένα πρόσφατης έκθεσης του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann για το δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης μαρτυρούν την αποτυχία της Ε.Ε. να τιθασεύσει τη ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας.
“Ο δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης που κατασκευάζει το ίδρυμα Bertelsmann, είναι ένας σύνθετος σταθμισμένος δείκτης που βασίζεται σε 35 κριτήρια τα οποία συγκαταλέγονται σε έξι επιμέρους δείκτες: καταπολέμηση της φτώχειας, ισότητα στην εκπαίδευση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων, βελτίωση της υγείας και ισότητα μεταξύ των γενεών. Από το σύνολο των έξι επιμέρους δεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε τέσσερις και μεταξύ των τελευταίων στους υπόλοιπους δύο. Ειδικότερα, βρίσκεται στην 28η θέση αναφορικά με την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την αποφυγή διακρίσεων, και την ισότητα μεταξύ των γενεών” (Τριμηνιαία Έκθεση Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014 που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή).
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. σε ό,τι αφορά τα ζητήματα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Τα απογοητευτικά δεδομένα της έκθεσης του Ιδρύματος Bertelsmann έδωσαν την αφορμή στον Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκου να υποβάλει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απάντηση που έλαβε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής από τον αρμόδιο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Αντορ, είναι εξίσου αποκαρδιωτική. “Η Ε.Ε.απομακρύνεται από την επίτευξη του στόχου κοινωνικής ενσωμάτωσης “Ευρώπη 2020″».
Αντιθέτως, καταγράφεται δραματική αύξηση των ανθρώπων που ζουν στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (4,4 εκατ.) και διευρύνεται το χάσμα κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των γενεών (το ποσοστό των παιδιών και των νέων που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας στην Ευρώπη το 2012 ήταν 28%). Στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο ζοφερή, καθώς το ποσοστό της νεανικής ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό (στο 52% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014).
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη αναπροσαρμογής της στρατηγικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την επίτευξη του στόχου της κοινωνικής ενσωμάτωσης η Επιτροπή απάντησε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την ενδιάμεση επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΕ για το 2020.