Συρία: Κυβερνητική αντεπίθεση - Μεγαλύτερη εμπλοκή ΗΠΑ και Τουρκίας
Σε άγριο “σφυροκόπημα” του Ισλαμικού Κράτους προχώρησε σήμερα η πολεμική αεροπορία της Συρίας, πραγματοποιώντας 15 επιδρομές στην πόλη της Παλμύρας και στα προάστιά της, βάζοντας στόχο κτίρια του στρατού που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, αφού κατέλαβε την περασμένη Τετάρτη την αρχαία αυτή πόλη, σκότωσε τουλάχιστον 217 ανθρώπους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 300 στρατιώτες που έχουν σκοτώσει οι τζιχαντιστές στις μάχες που προηγήθηκαν της κατάληψης της πόλης, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης αιχμαλωτίσει περίπου 600 στρατιώτες, φιλοκυβερνητικούς ενόπλους και αυτούς που κατηγορούνται ότι είναι πιστοί στις κυβερνητικές δυνάμεις εντός και γύρω από την πόλη αυτή, καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε “κατ’αρχήν” συμφωνία για να προσφέρουν υποστήριξη από αέρος σε ορισμένες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, θα σηματοδοτήσει μια διεύρυνση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην σύρραξη.
Προς το παρόν ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει την δήλωση αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Ουάσινγκτον αποφεύγει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε παραδοχή για μια δραστηριοποίησή της με στόχο την επιβολή μιας “ασφαλούς ζώνης” για τους Σύρους αντάρτες, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου στο συριακό κράτος.
Η υποστήριξη από αέρος θα προστατεύσει τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, που έχουν εκπαιδευτεί σε ένα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό έδαφος, διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου.
Το σχέδιο αυτό, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει για καιρό, αποσκοπεί στην αποστολή πίσω στην Συρία 15.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε περαιτέρω όσον αφορά το τι σημαίνει “κατ’αρχήν” για την συγκεκριμένη συμφωνία ή για το είδος της αεροπορικής δύναμης που θα παρασχεθεί και από ποιον.
“Πρέπει να υποστηριχθούν από αέρος. Αν δεν τους προστατεύσεις ή δεν τους προσφέρεις υποστήριξη από αέρος, τότε ποιο το νόημα;”, δήλωσε ο Τσαβούσοβλου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Σεούλ.
“Υπάρχει μια κατ’αρχήν συμφωνία για την παροχή υποστήριξης από αέρος. Ο τρόπος με τον οποίο θα παρασχεθεί είναι ευθύνη του στρατού”, πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα αυτό εκπαίδευσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει βυθιστεί σε ένα τέλμα λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται, για τις οποίες κάποια μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ευθύνονται διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δηλώνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα υποστήριξης θα πρέπει να εντάσσεται σε μια περιεκτική στρατηγική, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο πόλεμος κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ουάσινγκτον διατηρεί την αντίθεσή της στον Άσαντ, αλλά σημειώνει ότι στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι η ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αν και ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί προτεραιότητα, πρέπει επίσης “να σταματήσουμε το καθεστώς”.
Ο Τούρκος Υπουργός απέρριψε επίσης τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή επιχείρηση στην Συρία.
Πηγή: real.gr