Εικόνες πολέμου στο Κουμάνοβο - Έντονη ανησυχία εντός και εκτός ΠΓΔΜ

Η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ ήταν ο στόχος «της πιο επικίνδυνης ομάδας τρομοκρατών» που τελικά εξουδετέρωσε η αστυνομία της χώρας μετά από πολύωρες σφοδρές και αιματηρές συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο. Αυτό υποστήριξε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν βυθιστεί σε βαθιά ανησυχία και φόβο, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια που στεγάζονται θεσμικά όργανα της χώρας, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα».

Ο Γκρούεφσκι έκανε λόγο για ενόπλους εξαιρετικά επικίνδυνους που είναι «εκπαιδευμένοι μαχητές» σε πεδία μάχη στην Μέση Ανατολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ακραίους ισλαμιστές, και υποστήριξε ότι εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» αποφεύγοντας,  και πάλι, να την κατονομάσει, αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ν’ αναφέρεται στο Κόσοβο.

Μετά από σκληρές μάχες 28 ωρών οι ένοπλοι εξουδετερώθηκαν, ενώ έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 37, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Συνολικά, ο απολογισμός των νεκρών είναι 22 άνθρωποι, με τις αρχές να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται άμαχοι. Ο Γκρούεφσκι μίλησε για μια «πολύ δύσκολη επιχείρηση» η οποία έγινε με εξαιρετικά «επαγγελματικό τρόπο» από πλευράς αστυνομίας. Όπως ανακοίνωσε επίσης, 30 από τους ενόπλους παραδόθηκαν στην αστυνομία και οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Υποστήριξε επίσης ότι με βάση πληροφορίες κάποιοι από τους  «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Και τόνισε ότι η ΠΓΔΜ απέδειξε ότι έχει τις δυνάμεις ν’ αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους, σημειώνοντας ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, Ίβο Κότεσκι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και προσέθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Ρίγη ανησυχίας εντός και εκτός ΠΓΔΜ

Μεγάλο μέρος της αλβανόφωνης κοινότητας της ΠΓΔΜ αμφισβητεί την εκδοχή Γκούεφσκι υποστηρίζοντας ότι οι αιματηρές αυτές εξελίξεις αποτελούν προβοκάτσια στημένη από την κυβέρνηση για να αποσπάσει την προσοχή από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της αντιπολίτευσης (όχι της αλβανόφωνης) για σωρεία σκανδάλων αλλά και για επικείμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου ενός αλβανόφωνου κρατουμένου πριν από λίγο καιρό.

Έντονη είναι η ανησυχία και στα υπόλοιπα Βαλκάνια με τη Σερβία να θέτει σε συναγερμό τις δυνάμεις της στην περιοχή της κοιλάδας του Πρέσεβο όπου ζουν αρκετοί αλβανόφωνοι και συνορεύει με την ΠΓΔΜ βορείως της περιοχής του Κουμάνοβο αλλά και με το Κόσσοβο. Βαθιά ανήσυχη δήλωσε και η Μόσχα ενώ το θέμα συζητήθηκε και στον ΟΗΕ.

«Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας προς όφελος της γενικής σταθερότητας στη χώρα» τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο. Κάλεσε τις αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους κοινοτικούς να συνεργασθούν για ν’ αποκατασταθεί η ηρεμία και να ερευνηθούν σε βάθος τα γεγονότα».

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι για διαφθορά, καθώς και ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση 20.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες.