Η Ελλάδα και οι πιστωτές της επιταχύνουν τις συζητήσεις σε μία προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι η χώρα στέλνει αντικρουόμενες ενδείξεις για την προθυμία της να συμφωνήσει πάνω στις κολλημένες μεταρρυθμίσεις, γράφει σήμερα το Bloomberg.
Σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων και επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεμείνει από ρευστό με τα λεφτά, όπως αναφέρουν, να φθάνουν ως την άλλη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να επιδιώξουν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων, που ξεκινούν σήμερα, να φθάσουν σε μία αρχική συμφωνία ως την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.
Στόχος είναι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να υπογράψουν τη συμφωνία στην επόμενη τακτική συνεδρίαση τους, στις 11 Μαΐου, όπως δηλώνουν οι δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Σύμφωνα με το Bloomberg το κλειδί παράγοντας για πρόοδο στις συζητήσεις πιθανόν να είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να ξεκολλήσουν. Αυτό, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έδωσε το σήμα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει επιτέλους την προθυμία να κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι δόσεις του δανείου.
“Δείχνει να υπάρχει κινητικότητα στο να μεταφραστούν οι προτάσεις σε πράξη”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Παράλληλα ο κ. Σέλινγκ υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου και τόνισε πως “υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση ότι πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι τις 11 Μαΐου ώστε να συνεχίσουμε να μιλάμε”.
Βέβαια, όπως σημειώνει το Bloomberg, μία συμφωνία μπορεί να βρει εμπόδια στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα. Σε μία ένδειξη αυτών των εμποδίων το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωση του χθες το βράδυ ανέφερε ότι η κυβέρνηση “διατηρεί τις κόκκινες γραμμές” στις διαπραγματεύσεις, που συμπεριλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιβολή ειδικού φόρου στα νησιά.
Στο τελευταίο Eurogroup, οι ομόλογοι του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών τον διαμήνυσαν ότι τελειώνει ο χρόνος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας σε αντάλλαγμα για λεφτά. Από εκείνη την στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιόρισε το ρόλο του κ. Βαρουφάκη στις καθημερινές διαπραγματεύσεις προχωρώντας σε ανασύνταξη της διαπραγματευτικής ομάδας.
“Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ανταποκρίθηκε ανασυντάσσοντας την διαπραγματευτική της ομάδα. Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για να καταλήξουμε σε συμφωνία”, δήλωσε ο κ. Σέλινγκ.